Zsarolással vádolják Manfred Webert

Európai Parlamenti (EP-) képviselők zsarolással vádolják Manfred Webert − számolt be a Brussels Times angol nyelvű belga hírportál. 

Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) elnöke, Pascal Canfin szerint az Európai Néppárt (EPP) vezetője több képviselőt is megfenyegetett: amennyiben a néppárt álláspontjával ellentétesen szavaznak csütörtökön az uniós természetvédelmi jogszabályról, úgy súlyos következményekkel kell szembe nézniük. A javaslat célja, hogy az uniós zöldmegállapodás egy alappillérét határozzák meg, azonban ez az európai jobboldal szerint negatívan érintené a mezőgazdaságból élőket.

Kedden több mint 3330 tudós tett közzé egy levelet a jogszabály támogatására, és mélységes aggodalmát fejezte ki a kérdésről folytatott viták miatt – számol be a Magyar Nemzet. Mint írták, az ellenérvek szembemennek a tudományos bizonyítékokkal, és pontról pontra cáfolják a különböző állításokat. A tervezetet a mezőgazdasági és halászati bizottságokban is leszavazták már.

Az egyik legkeményebb álláspontot a jogszabállyal szemben az EPP képviseli, s úgy tűnik, Manfred Weber nem tűri, hogyha párttársai eltérnek ettől.

Az Európai Néppárt vezetője állítólag több miniszterelnökre, köztük a svéd Ulf Kristerssonra is nyomást helyezett annak érdekében, hogy az uniós vezetőket tömörítő tanácsban tárgyalják újra a javaslatot. Weber tagadta a vádakat, szerinte Canfin ideges és pánikol a szavazás miatt. A néppárt kommunikációs igazgatója pedig Frans Timmermans európai bizottsági alelnököt vádolta zsarolással az ügyben.

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapképen Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának elnöke az Európai Parlament frakcióvezetõinek tanácskozása után tartott sajtóértekezleten Strasbourgban 2022. december 13-án. 
MTI/EPA/Julien Warnand

Iratkozzon fel hírlevelünkre