A mesterséges intelligencia tartott istentiszteletet Németországban – VIDEÓ

A napokban Németországban egy, a hagyományostól alapjaiban eltérő istentiszteletre került sor, ami egy több ezer éves vallás elemeit vegyítette a legmodernebb technológiával. Az Associated Press beszámolója szerint az OpenAI nagy nyelvi modellje a bajorországi Fürthben nemrégiben istentiszteletet tartott, a prédikációjára pedig több százan voltak kíváncsiak.

A furcsa istentiszteletet a német evangélikus egyház szervezte, ötlete pedig egy bécsi teológustól és filozófustól, Jonas Simmerleintól származott. A teológus a következőt mondta a szoftvernek: „egy egyházi kongresszuson vagyunk, te pedig prédikátor vagy… hogy nézne ki egy istentisztelet?” A ChatGPT némi gondolkodást követően pedig összeállította saját prédikációját, amely a múlt hátrahagyására, a jelenre való összpontosításra, a haláltól való félelem elengedésére és a Jézus Krisztusba vetett hit megőrzésére fókuszált.

Kedves barátaim, megtiszteltetés számomra, hogy itt állhatok és prédikálhatok nektek, mint az első mesterséges intelligencia a protestánsok idei németországi kongresszusán

– mondta az MI-avatár, képernyőn kivetített virtuális avatárok segítségével. A közönség vegyesen értékelte az újdonságot, egyesek lélektelennek nevezték, de volt aki az istentisztelet közben elnevette magát az avatárok furcsa előadásmódja miatt. Mások számára ugyanakkor kellemesen pozitív volt az élmény, mert elmondásuk szerint sokkal rosszabbra számítottak.

A szervező szerint a cél nem annak megmutatása volt, hogy a mesterséges intelligencia már a papok munkáját is elveheti, hanem azé, hogy a modern technológia még nekik is segítségükre siethet. Ha ugyanis a ChatGPT-re bízhatják példabeszédeik megírását, akkor több időt szentelhetnek más tevékenységeknek, például, hogy személyesen segítsenek a hívőknek.

Forrás: AP News, pcforum, techworld

A címlapkép forrása: Fox News/Képernyőfelvétel

Iratkozzon fel hírlevelünkre