Ferenc pápa: már az is erkölcstelen, ha valakinek atomfegyvere van

Békére szólított fel Ferenc pápa és Ahmed et-Tajjeb szunnita nagyimám az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén elhangzott üzenetében.

A műtéte után lábadozó pápa a kórházból küldött üzenetében hangsúlyozta: egy harmadik világháború zajlik részletekben, és a nukleáris fegyverek potenciálisan katasztrofális hatásai miatt eljött az idő, hogy határozott nemet mondjunk a háborúra. Ahmed et-Tajjeb sejk, az al-Azhar mecset nagyimámja pedig virtuális üzenetében a pápával közösen 2019-ben kiadott dokumentumra utalva arról beszélt, hogy a testvériség a globális béke kulcsa. Az Emberi testvériségről a világbékéért és együttélésért című megállapodást a pápa és a nagyimám három éve Abu-Dzabiban írta alá.

A mai tanácskozás nem luxus, hanem szükségszerűség, amelyet az emberiség jövője iránti aggodalom diktál

– hangsúlyozta Tajeb. A két vallási vezető felhívását követően a BT határozatot fogadott el, amelyben leszögezték, hogy a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia, a nemi megkülönböztetés és a szélsőséges fellépés hozzájárulhat a konfliktusok kirobbanásához, eszkalálódásához és megismétlődéséhez. Egyúttal felszólították a világ országait és szervezeteit, hogy ítéljék el ezeket a cselekedeteket, és tegyenek lépéseket a megelőzésükre. Az állásfoglalást egyhangúlag fogadta el a BT. Ferenc pápa sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ahelyett, hogy a világ országai a stabil béke megvalósulása felé tartanának, a világ a rövidlátó, szélsőséges, sértett és agresszív nacionalizmusok felemelkedésének tanúja, amelyek anakronisztikus, idejétmúlt, és a korábbiaknál is erőszakosabb konfliktusokat szítottak.

A pápa felhívta a figyelmet arra is, hogy a fegyverkezési versenyt a nyereségvágy hajtja. A pápa hangsúlyozta: a nukleáris katasztrófa lehetősége azt jelenti, hogy ideje a tartós béke megteremtésének, amely nem az elrettentés bizonytalan egyensúlyán, hanem a minket összekapcsoló testvériségen nyugszik. Ferenc pápa leszögezte, hogy nemcsak az atomfegyverek bevetése, hanem már puszta birtoklásuk is erkölcstelen. António Guterres ENSZ-főtitkár a pápa és a nagyimám deklarációját az együttérzés és emberi szolidaritás példájaként méltatta, és arra szólította fel az országokat és népeket, hogy egyetlen családként álljanak össze és kössenek testvériség értékeiben gyökerező szövetséget a békéért.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa a fiatalokkal rendezett találkozóján a Papp László Budapest Sportarénában 2023. április 29-én, háromnapos magyarországi apostoli látogatásának második napján.
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre