Putyin: Silvio Berlusconi igaz barát volt

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedves barátjának és kiváló politikusnak nevezte Silvio Berlusconi korábbi olasz államfőt a hétfőn 86 éves korában elhunyt volt miniszterelnök tiszteletére írt búcsúztatójában.

„Számomra Silvio kedves ember, igaz barát volt. Mindig őszintén csodáltam bölcsességét, azt a képességét, hogy a legnehezebb helyzetekben is kiegyensúlyozott, előrelátó döntéseket tudott hozni” – fogalmazott Putyin részvétnyilvánító üzenetében.

Berlusconira úgy emlékeznek majd Oroszországban, mint „az országaink közötti baráti kapcsolatok erősítésének következetes és elvi támogatójára” – mondta.

Bár Berlusconi jó kapcsolatot ápolt az orosz elnökkel, az ukrajnai invázió után nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a támadást: „Az Ukrajna elleni agresszió indokolatlan és elfogadhatatlan”.   

Egy hétfői orosz tévéinterjúban Putyin Berlusconit „világklasszis politikusnak” nevezte, „akiből kevés van most a nemzetközi színtéren”. Megjegyezte továbbá Berlusconi szerepét az Oroszország és a NATO közötti párbeszéd kialakításában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is részvétét fejezte ki Silvio Berlusconi családjának és az olasz népnek.

„Nyilvánvalóan rendkívül jelentős személyiség volt Olaszország életében, a politikai életben, az ország közéletében” – mondta Blinken az Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel közösen tartott washingtoni sajtótájékoztatón.

Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem szólalt meg. 

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és néppárti politikus Twitter-bejegyzésében Berlusconit „a jobbközép irányító harcosának” nevezte, „aki generációkon át a politika főszereplője volt Olaszországban és Európában”.

„Apa, vállalkozó, európai parlamenti képviselő, miniszterelnök, szenátor. Nyomot hagyott, és nem fogjuk elfelejteni” – tette hozzá a máltai politikus.

Forrás: Euractiv

A címlapképen Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) vezetője beszédet mond az Olasz büszkeség címmel szervezett jobboldali demonstráción Rómában 2019. október 19-én. Silvio Berlusconi 2023. június 12-én, 86 éves korában a milánói San Raffaele kórházban elhunyt. Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Iratkozzon fel hírlevelünkre