Három településen tartanak időközi önkormányzati választást

Időközi önkormányzati választást tartanak három településen. Pacsán polgármestert és képviselőket, Békésen és Tatabányán pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A Zala vármegyei Pacsán azért rendeznek választást, mert a település képviselő-testülete márciusban a feloszlásáról döntött. Az időközi választáson a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, a hat képviselői helyre pedig 13 független jelölt, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje pályázik. A választói névjegyzékben több mint 1300 helybéli szerepel.

Békés vármegye névadó településén, Békésen az 1. számú egyéni választókerületben azért tartanak időközi választást, mert az eddigi képviselő, Füredi János (Fidesz-KDNP) március elején családi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A képviselő-választáson három jelölt indul: egy a Fidesz-KDNP, egy a Mi Hazánk Mozgalom és egy pedig függetlenként. A névjegyzékben több mint kétezer választópolgár szerepel.

A Komárom-Esztergom vármegyei Tatabányán szintén egyéni választókerületi képviselőt választanak, ugyanis a 2. számú egyéni választókerület képviselője, a 2019-ben megválasztott Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) március 19-én elhunyt. Az időközi választáson öt jelölt indul: egy függetlenként, egy a Mi Hazánk Mozgalom, egy a Fidesz-KDNP, egy a Generációk Tatabányáért Egyesület, egy a Megoldás Mozgalom, egy pedig a Párbeszéd-DK-LMP-Momentum-MSZP jelöltjeként. A választókerület névjegyzékében 5500 helybéli szerepel.

A főváros XVIII. kerületének horvát nemzetiségi választópolgárai nemzetiségi önkormányzati képviselőket választanak, mert a képviselők száma a településen a szükséges létszám alá csökkent.

Szavazni este hét óráig lehet.

(MTI)

A címlapképen átjelentkező szavazók láthatók a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 115. számú szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre