Hanna Maljar: A kahovkai gátrobbantással Moszkva az ukrán offenzívát akarta megakadályozni

Az orosz erők azért robbantották fel a Nova Kahovka-i vízerőmű gátját, hogy megakadályozzák az ukrán erők offenzíváját Herszon megyében – jelentette ki vasárnap Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes a Twitteren.

Maljar hozzátette, hogy a súlyos károkat okozó, emberéleteket is követelő robbantás nyomán az orosz hadsereg tartalékos csapatokat tudott mozgósítani a zaporizzsjai és bahmuti területekre.

Moszkva a gát elpusztításával az ukrán erőket vádolja, és mindkét fél arról számolt be, hogy a másik oldal civileket ágyúz, miközben a mentés zajlik.

A vízerőmű és környéke a háború tavaly februári kezdete után nem sokkal orosz ellenőrzés alá került.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton jelentette be, hogy az ukrán katonai ellentámadás megkezdődött, de további részleteket nem árult el azon kívül, hogy megüzente a Kremlnek: az ukrán vezérkar lelkes és elszánt.

„Az ukrán ellentámadás és a katonai védelmi műveletek párhuzamosan zajlanak Ukrajnában, de részleteket nem fogok elárulni arról, hogy hol tartanak” – fogalmazott az ukrán államfő.

Mindeközben vasárnapra virradóra Vlagyimir Sapsa, a nyugat-oroszországi Kaluga megye kormányzója azt közölte, két drón csapódott be a területen, Sztrelkovka és Megyinszkij körzetekben.

Áldozatokról egyelőre nem tudni, a károk minimálisak – tette hozzá a kormányzó a Telegramon.

(MTI)

A címlapkép a Planet Labs PBC 2023. június 6-i műholdfelvétele a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátjáról, amelyen aznap hajnalban robbanás történt. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. Forrás: MTI/AP/Planet Labs PBC

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre