Bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba a Magyarországnak átadott hadifoglyok ügyében

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét azzal összefüggésben, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy, kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot – közölte Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő pénteken a Facebookon.

A szóvivő szavai szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között erről folyatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból értesült a 11 hadifogoly átszállításáról Magyarországra. Közölte, hogy Magyarország ügyvivőjét ezért pénteken bekérették az ukrán külügyminisztériumba érdemi megbeszélésre.

Az ukrán fél átadta megkeresését, amelyben részletes tájékoztatást kér az ukrán állampolgárokról, továbbá azt, hogy haladéktalanul engedjenek hozzájuk egy ukrán konzult egészségi állapotuk megismeréséhez és konzuli segítségnyújtáshoz

– tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, hogy az ügyvivővel folytatott megbeszélésen az ukrán fél külön kiemelte az egyeztetés szükségességét az olyan kényes kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása. Nyikolenko hangsúlyozta egyúttal, hogy az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír.

 

A címlapképen Ukrán hadifoglyok 2023. május 25-én. Fotó: Yevhenii Zavhorodnii / Reuters

Iratkozzon fel hírlevelünkre