Újabb ukrán-fehérorosz konfliktus a Roland Garroson

A világranglista második helyezettje, a fehérorosz Aryna Sabalenka nagyon szépen menetel az év második Grand Slam-tornáján, a politika miatt azonban többször került nehéz helyzetbe, mint a pályán.

Rögtön az első mérkőzését egy ukrán teniszező ellen vívta a párizsi salakon, akit magabiztosan 6:3 6:2-re le is győzött, az összecsapás azonban a kézfogás, vagyis annak elmaradása miatt maradt emlékezetes.

Kostyuk már egy korábbi meccsükön sem fogott kezet Sabalenkával, ahogyan most is egyből a táskája felé indult és elhagyta a játékteret, amire a nézők hangos füttyszóval és pfujolással reagáltak. A fehérorosz teniszező sem értette igazán a helyzetet, először azt hitte, hogy a fütyülés igazából neki szól.

Az ukrán játékost meglepte a közönség reakciója, amit a találkozó után sajtótájékoztatón bővebben is kifejtett: „Nem számítottam erre, de úgy gondolom, hogy szégyellhetik magukat az emberek. Amikor majd tíz év múlva visszagondolnak erre, tudni fogják, hogy ez a reakció nem volt túlságosan szép.”

A torna második kiemeltje még a nyilvános sajtótájékoztatóktól is visszavonult, mert folyamatosan a háborúról kérdezgették az újságírók, a fehérorosz teniszező pedig azt érezte, hogy kiforgatják a szavait, pedig elég egyértelműen elmondta az álláspontját. Nem érezte magát biztonságban, és a mentális egészségét is szem előtt tartva inkább a nyugalmat választotta.

Aztán következett a Svitolina elleni negyeddöntő, ami újabb olajat öntött a tűzre. A világranglista korábbi harmadik helyezettje köztudottan és nyilvánosan kiáll az országa mellett, a mérkőzés végén pedig ismét elmaradt a kézfogás.

Az ukrán teniszező szerint Sabalenka azzal, hogy a hálóhoz sétált, miközben pontosan tudta, hogy nem számíthat kézfogásra, csak tovább növelte az addig sem kicsi feszültséget. „Nem tudom, mire számított, eléggé egyértelműen elmondtam az álláspontomat a kézfogással kapcsolatban. Számítottam rá, hogy ki fognak fütyülni, ebben a szituációban a vesztes fél számíthatott rá, egyáltalán nem ért váratlanul a helyzet.”

A fehérorosz játékos a mérkőzés után ismét nyilvánosan nyilatkozott, és minden eddiginél világosabban elmondta a véleményét a háborúról:

„Sokszor elmondtam már, pontosan tudjátok, melyik oldalon állok, egyáltalán nem támogatom a háborút. Nem szeretném, ha a politika túlságosan belefolyna a sportba, mert én csak egy 25 éves teniszező vagyok. Ha politizálni szeretnék, akkor nem itt lennék, én csak játszani akarok. Azzal, hogy nem támogatom a háborút, az azt is jelenti, hogy Lukasenkót sem támogatom.”

Ennyire egyértelmű állásfoglalást még talán egyetlen teniszező sem fogalmazott meg a háború kitörése óta, Sabalenka viszont innentől kezdve lezártnak tekinti az ügyet és már csak a játékra szeretne koncentrálni, ami elég jól megy neki Párizsban, hiszen eddig még szettet sem veszített a salakos GS-tornán.

A címlapk fehérorosz Arina Szabalenka az ukrán Elina Szvitolina ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének negyeddöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. június 6-án. Forrás: MTI/AP/Aurelien Morissard

Iratkozzon fel hírlevelünkre