Utcai háborút robbantott ki az Antifa Lipcsében

Péntek estétől vasárnap hajnalig tartottak az utcai harcok több német nagyvárosban, ám a leghevesebb háborút a rendőrséggel Lipcsében vívja a szélsőbaloldali Antifa- írja a Magyar Nemzet.

Az X nap körüli zavargások során vízágyúkkal és égő barikádokkal is találkozhattak a lipcseiek. A rendkívüli állapot Connewitz kerületben fajult el a legjobban, a lipcsei rendőrség szóvivője szerint a rendőrség vasárnap kora reggelig harcban állt a tüntetőkkel.

A szász rendőrség szombat este a Twitteren közölte , hogy erőszakos emberek csoportjai megtámadták a mentőket, barikádokat emeltek, majd gyújtottak fel. A rendőrség speciális járművekkel eltakarítja a barikádokat a város déli részén, Connewitzben. A tűzoltóság és a rendőrség közösen oltotta el a barikádokat. Ahogy fogalmaztak, a rendőrséget több száz egységgel vonultatták fel, és erőszakos lefolyásra készültek fel a hadművelet ezen szakaszában.

Óvatosságra szólítunk fel, hogy a helyzet ne fajuljon tovább

− írta a rendőrség a Twitteren. A lipcsei rendőrkapitányság közleményében szóba került a barikádok emelése is. A rendőrség vízágyúval oltotta el az égő barikádokat. Connewitz kerületét különösen érintették a zavargások. Kövekkel támadtak egy rendőrőrsöt. Két rendőr megsérült − közölte a szász rendőrség vasárnap hajnalban a Twitteren. A péntek este kirobbant zavargásokat viszonylag gyorsan megfékezték Hamburgban, Berlinben, Drezdában és több kisebb keletnémet városban, a lipcsei helyzet azonban a rendőrség szerint nagyon aggasztó.

A Connewitz kerületet tartják a hatóságok a Hammerbande központjának. A Bild című napilap az online oldalán rámutat:

Ha meg akarjuk érteni a lipcsei, connewitzi gyűlöletet, harminc évre kell visszatekintenünk, az újraegyesítés éveire. Ezekben az időkben az antifások nemcsak a környékükről, hanem szinte az egész városból kiűzték a jobboldali radikálisokat. De a gyűlölet megmaradt.

A Hammerbande a magyar olvasók számára is ismert, hiszen a hírhedt banda szabadlábon lévő, többségükben illegalitásban élő tagjai követték el februárban Budapesten az embervadászatot, amikor négy helyszínen nyolc ember − lengyeleket, németeket és magyarokat − vertek súlyosan össze falkában támadva, viperákkal, kalapácsokkal, vascsövekkel.

A cikket bővebben a Magyar Nemzet oldalán olvashatják

A címlapkép illusztráció. Forrás: NBC News

Iratkozzon fel hírlevelünkre