Hamarosan startol a Magyar Mozgókép Fesztivál

Egy hét múlva kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. . Az Európa Kulturális Fővárosa legfontosabb mozgóképes, filmes eseményét idén is izgalmas, ingyenes kiegészítő programok, közönségtalálkozók színesítik. A FILMRE VELE! keretében pedig öt kortárs magyar regény és öt forgatókönyvíró verseng. 

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program szervezésében idén is kedvezményes áron, ötszáz forintért tekinthetnek meg mintegy száz magyar dokumentum-, tévé-, kis- és nagyjátékfilmet, animációt és régi klasszikusokat a nézők június 7. és 10. között – áll a szervezők közleményében.

  • Június 8-án a Hangvillában vetítik Nagy Ernő A hegy van, az ember történik című dokumentumfilmjét, amely Badacsony rejtett történeteit meséli el. A balatonfüredi Balaton moziban lesz a közönségtalálkozóval egybekötött premierje Szederkényi Olga Böll közlegény megmentése című alkotásának, amelyből kiderül, hogy Heinrich Böll, a későbbi Nobel-díjas író a német hadsereg katonájaként 1944-ben néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott.

Szintén ezen a napon a veszprémi Hangvillában lesz a díszbemutatója Szabó Mátyás Látom, amit látsz című romantikus filmjének, amelynek főhőse a Vilmányi Benett által megszemélyesített Ábel, aki egy vak professzor által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik, és amelynek női főszerepét Hartai Petra alakítja. A vetítést követően közönségtalálkozó is lesz a film rendezőjével és két főszereplővel.

Kép a Látom, amit látsz című filmből

Kép a Látom, amit látsz című filmből

  • Június 9-én a Hangvillában A másik érintése című filmmel kezdődnek a vetítések. Buvári Tamás író-rendező alkotása egy olyan disztopikus világban játszódik, ahol egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy megérintsék egymást. A főbb szerepeket Orbán Levente, Trokán Anna és Cservák Zoltán alakítják, mellettük feltűnik mások mellett Trill Zsolt, Kálid Artúr és Epres Attila is. A vetítés után könyvbemutató és beszélgetés lesz a film előzményeként megjelent regényről Buvári Tamás, Kocsis Ágnes és Hegyi Zoltán részvételével.

Ugyanezen a napon a veszprémi Fotonban mutatják be a Mellékszereplők című alkotást, amelyben három család élete fonódik össze egy régi ügy kapcsán. A személyes hangulatú film rendezője, egyik főszereplője, producere és zeneszerzője Sopsits Árpád.

Kép a Mellékszereplők című filmből

A fesztivál keretében idén is megrendezik a Filmre vele! című játékos versenyt június 10-én, a Hangvilla kávézójában. A programon öt kortárs magyar történet és öt forgatókönyvíró verseng a forgatókönyv-fejlesztési támogatásért. A nevezett munkák között lesz Csapó Ádám Hotel California, Hartay Csaba Lerepül a hülye fejetek, Szép Zsolt Kárpát walzer, Pál Dániel Levente Az Úr nyolcadik kerülete és Szélesi Sándor Az ellopott troll című regénye.

A címlapképen Orbán Levente és Trokán Anna a másik érintése című filmben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre