Trombitás Kristóf: Ha Karácsony háborúzni akar, menjen a frontra

Karácsony Gergely azt írta egy minapi Facebook-bejegyzésében, hogy valamit jól csinálhatnak, hiszen… Önmagában már ez is egy oximoron, de ezt most hagyjuk is, nincs arra időnk, hogy főpolgármester úr időnként egészen sajátos gondolatmeneteit kifürkésszük. És miközben ezeket leírom, magamat is jóindulattal emlékeztetem arra, hogy a királyi többes alkalmazásának sincs túl sok értelme, igyekszem ettől tartózkodni.

Karácsony ugye arról ír, hogy annyira jól végzik mindennapi munkájukat a fővárosnál, hogy arra már szavak sem lehetnek, ezért a kormánypártok újabb lejáratókampányba kezdtek ellenük, a budapesti baloldal ellen. Különösebben nem akarom főpolgármester urat kiábrándítani, de nincs itt szükség semmifajta lejáratásra. Bőven elég, ha az ember megszemléli Budapest közterületeit, közlekedését, mindennapjait.

Karácsony amihez nyúlt, abból káosz lett, Karácsony ugyanis, úgy tűnik, semmit sem ért igazán, azon kívül, hogy kissé bárgyú módon ismételgeti mindazokat a szavakat, amiket a tanácsadóitól mankó gyanánt megkap.

Ezek azok a tanácsadók, akik több tucatnyian vannak, csak jutalomként majdnem fél milliárd forintot kaptak és hogy, hogy nem, ha csak egy picit is megkapargatjuk a múltjukat, rögtön kiderül az a meglepő mozzanat, hogy ilyen vagy olyan szálakkal Gyurcsány Ferenchez vannak bekötve. Ilyenkor persze nem merül fel a főpolgármester fejében az a gondolat, hogy talán ezen tanácsadók hiányában sok százmillió forint maradna Budapest ügyes-bajos dolgaira. Ugyan, dehogy. Ferenc ezt nem is engedélyezné.

Önálló gondolat, jól is néznénk ki!

Az is ilyen furcsa véletlen, hogy Karácsony Gergely pont akkor kapcsolt nagyobb fokozatba – ami a kormányellenes politizálást illeti –, amikor Gyurcsány Ferenc nagy nyilvánosság előtt, egy rádióinterjúban mondta el, hogy a főpolgármesternek többet és jobban kell konfrontálódnia. Neki kell rontania a kormánynak, hogy egészen pontosan idézzek!

És mit ad az ég, eme kinyilatkoztatást követően Karácsony Gergely pontosan azt tette, amit neki korábban tanácsadók révén, majd az éteren keresztül is fülébe súgott Gyurcsány Ferenc.

Ám tudják, abban a világ- és európai politikai helyzetben, amit napjainkban látunk, még ez is valamelyest bocsánatos bűn volna. Mert ugyan nyilvánvaló és átlátszó, de a politikai természetéhez tartozik. Az erős lenyomja a gyengét, a főnök kiosztja a beosztottaknak a feladatokat, etc. Most azonban egy szomszédos országban szörnyen elhúzódó háború dúl, egy másik szomszédos ország, Szerbia, pedig ki tudja, talán nem áll messze attól, hogy újabb fegyveres konfliktusba bonyolódjon a Balkánon. Nem tudjuk, reméljük nem így lesz, de ilyen szituációban mindennél fontosabb a nyugalom és a békepártiság.

Erre mit mond Karácsony Gergely néhány nappal ezelőtt élő adásban? Azt, hogy háborúban állunk Oroszországgal.

De tényleg, nem az az első gondolatfoszlánya erre mindenkinek, hogy Karácsony Gergelynek egyszerűen elmentek otthonról? Hogy talán mégsem kéne egy az egyben bebiflázni és elmondani ugyanazt, amit a nyugati elvtársak súgnak, ha már cselekvések tekintetében teljesen azt végzi, amit Gyurcsány vár el tőle? Mi itt élünk Közép-Európában, nagyon is jól tudjuk, milyen háborúzni az oroszokkal. Sebaj, Karácsony pacekba elmondja a kamerákba, hogy harcban állunk. Egyszerűen szavaim sincsenek erre a politikusi minőségre.

Habár, tudja mit, Karácsony úr? Ha ennyire háborúzni akar, lehet indulni a frontra. Bár ne így volna, de ez a helyzet. Mutassa meg, mennyire harcias!

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az ukrán főváros, Kijev napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen és a „Kyviv örökké” – Mesterművek a Kyivi Történeti Múzeum gyűjteményéből című tablókiállítás megnyitóján a Városháza parkban 2023. május 25-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre