Ukrán haladék a magyar nemzetiségi iskoláknak

Az ukrán parlament napirendre vette azt a törvényjavaslatot, amely egy évvel, azaz 2024 szeptemberéig elhalasztaná az ukrán nyelvű oktatásra való áttérést azokban az iskolákban, amelyekben az Európai Unió valamelyik nyelvén folyik jelenleg az oktatás, így a magyar nemzetiségi iskolákban is – közölte Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő az UNN ukrán hírügynökség szerint.

„A Verhovna Rada (parlament) egy lépést tett afelé, hogy 2024. szeptember 1-jéig elhalasszák az ukrán nyelvre való átállást azokban az iskolákban, amelyek valamelyik uniós ország nyelvén tanítanak: napirendre tűzte a törvényjavaslatot” – írta Honcsarenko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő pontosította, hogy a törvényhozás nem fogadta még el első olvasatban sem a javaslatot, csupán napirendre tűzte, és csökkentette az alternatív törvényjavaslatok benyújtásának határidejét. Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben.

Honcsarenko tájékoztatása szerint a dokumentum előírja, hogy az ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó és az Európai Unió valamely hivatalos nyelvén tanuló diákok, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg tanulmányaikat, továbbra is anyanyelvükön tanulhassanak úgy, hogy 2024. szeptember 1-ig fokozatosan emelkedik az ukrán nyelven tanult tárgyak száma.

Az UNN emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány márciusban azt mondta, hogy csak akkor támogatja Ukrajna EU-tagságát, ha az ukránok módosítják oktatási törvényüket. Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

a magyar kormány örömmel javítja Ukrajnával való kapcsolatát, ha az ukránok módosítják oktatási törvényüket. Szerinte ugyanis a törvény a magyar nyelvhasználat korlátozása miatt „az európai értékeket lábbal tipró” intézkedéseket tartalmaz

– fűzte hozzá az ukrán hírügynökség.

(MTI)

A címlapképen Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége és Gui Angéla, az Egy vérből vagyunk Alapítvány alapítója a Szent Mihály Gyermekotthon lakóinak előadását nézi a kárpátaljai Ráton 2023. február 25-én. Forrás. MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre