2024. március 19. Kedd Bánk, József

Pünkösdtől hivatalosan is bevezetik a Római Misekönyv új kiadását Magyarországon

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2022. évi, téli rendes ülésén hozott döntése alapján Magyarország valamennyi egyházmegyéjében 2023 Pünkösdtől vezetik be hivatalosan az új Római Misekönyvet. 

Az új Római Misekönyv kiadása több okból is szükségessé vált. Az elmúlt három évtizedben többeket boldoggá illetve szentté avattak, így bővült a kiadás. Ráadásul a Kárpát-medencében élő magyarság körében ünnepelt szentekhez, boldogokhoz kapcsolódó szövegek is a kiadványba kerültek. A Misekönyv használatához hozzájárultak a környező országok püspöki konferenciái is.

Az eredeti latin kiadáshoz igazodik a Misekönyv magyar szövege. A bűnbánati részben a közgyónás is követi a latin eredetit, így „Kérem ezért a boldogságos mindenkor Szűz Máriát” részre módosul az imádság. A miséző felhívása három helyen változik. Az Eucharisztia liturgiájában: „Imádkozzatok testvéreim, hogy az én áldozatom és a tiétek kedves legyen a mindenható Atyaisten előtt.” A szentáldozás szertartása további két helyen módosul: a békefelhívásban a következőt mondja a pap: „Engesztelődjetek ki szívből egymással!”, illetve: „Íme, az Isten Báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit. Boldogok, akik meghívást kaptak a Bárány lakomájára.”

A nagyböjti szentidőben vasárnaponként kötelező, míg hétköznapokban választható egy záró áldó könyörgés a népért.

Fotó és forrás: Győri Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre
<