Újabb amerikai állam szigorít: nem lesz gender propaganda az iskolák alsó osztályaiban

Az Egyesült Államok Iowa államának kormányzója pénteken aláírta azt a gyermekek védelmében hozott törvényt, amely megtiltja a tanárok számára, hogy hatodik évfolyam alatti diákokkal szexuális orientációval és gender identitással kapcsolatos kérdéseket vitassanak meg.

A republikánus kormányzó, Kim Reynolds által törvénybe iktatott jogszabály emellett kitilt minden olyan könyvet az iskolai könyvtárakból, amely szexuális aktust ír le.

A jogszabály azt is előírja, hogy az iskolavezetőknek értesíteniük kell a szülőket arról, ha gyermekük ellenkező nemű nevet választ, és a nemére utaló névmás megváltoztatását kéri az iskolai használatban.

A törvényt az állam republikánus többségű törvényhozása áprilisban fogadta el.

A jogszabályt kifogásoló demokrata politikusok és LMBTQ-szervezetek azzal érveltek, hogy a jogszabály káros lesz a gyerekek számára, mert korlátozza, hogy nyíltan beszéljenek tanáraikkal gender kérdésekről, és szexualitásról.

Dél-Karolina államban pénteken egy bíró felfüggesztette a terhesség-megszakítás jelentős szigorításáról szóló törvény életbe léptetését. A döntés alig egy nappal azután született, hogy az állam republikánus kormányzója aláírta a jogszabályt, amely az állam területén a terhesség 6. hete után csak kivételes esetekben teszi hozzáférhetővé a beavatkozást.

A bíró Dél-Karolina állam Legfelsőbb Bíróságát az új törvény felülvizsgálatára kérte. A legfőbb bírói testület határozatáig a régi, az abortuszt a terhesség 20. hetéig engedélyező törvény marad hatályban az Egyesült Államok délkeleti tagállamában.

Indiana államban csütörtökön az orvosi működési engedélyeket felügyelő egészségügyi tanács (Medical Licensing Board) 3 ezer dollárra büntetett egy orvost, amiért megsértette egy 10 éves páciens személyiségi jogait, akinek esetéről – név említése nélkül – a sajtó nyilvánossága előtt beszélt. A 10 éves lány szexuális erőszak áldozatává vált, aminek következtében teherbe esett, és ezért terhesség-megszakításon esett át, amelyet az eljárás alá vont orvos végzett.

A felügyeleti testület ugyanakkor elutasította az állam főügyészének indítványát, hogy vonják vissza Caitlin Bernard praktizálási engedélyét, mert elmulasztotta a gyermekmolesztálási esetet bejelenteni. Az orvos azt állította, hogy az államban érvényes jogszabály alapján az esetről bejelentést tett munkahelyén, illetve az erőszak ügyében hatósági eljárás is zajlik már.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre