Hasznos tudnivalók a Csíksomlyóra látogatóknak

Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú legfontosabb tudnivalóiról Korodi Attila polgármester és Tímár Sándor P. Asztrik OFM, a kegytemplom igazgatója számolt be sajtótájékoztatón. A ferences szerzetes a búcsú lelki programjait mutatta be, majd a liturgikus program ismertetését követően Korodi Attila a szervezési kérdésekről adott tájékoztatást – számolt be róla a Romkat.ro.

„Mi, ferencesek azt szoktuk mondani, hogy a csíksomlyói Szűzanya hazavárja gyermekeit, idén is így szeretnénk várni a zarándokokat és mindenkit, aki eljön, és azokat is, akik a médián keresztül kapcsolódnak be a programokba” – fogalmazott a ferences szerzetes. Az idei pünkösdi fogadalmi búcsú mottója: „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!”

A szentmise főcelebránsa Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka Urbán Erik, az erdélyi rendtartomány provinciálisa.

Korodi Attila polgármester bejelentette, hogy a zarándokok biztonsága érdekében Csíkszereda Önkormányzata idén is forgalomkorlátozást, a búcsú napján pedig – a már megszokott helyszíneken – teljes útlezárást rendelt el. Új intézkedésként külön parkolóhelyet jelölt ki a szekerekkel érkezők számára is, a szekerek ugyanis idén nem mehetnek ki a hegynyeregbe. A lezárásokról, parkolási lehetőségekről bővebben itt tájékozódhatnak.

A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat május 26-án, pénteken 22 órától lezárják az autós forgalom előtt, majd a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják.

Az autóbuszok parkolása idén is szervezetten, hatósági segítséggel történik.

Figyelembe véve, hogy a búcsú helyszínén a lovak és a szekerek jelenléte életveszélyes helyzeteket teremthet, idéntől a szekerek sem vonulhatnak fel a hegynyeregbe: számukra a csobotfalvi közbirtokosság udvarán, a Somlyó-hegy Fitód felőli lábánál (a Sutával átellenben), valamint a Kígyóspusztán jelöltek ki „parkolóhelyeket”.

„A vásárosok a tavalyi jól bevált rendszer szerint csak a búcsúhoz illő termékeket árusíthatnak, szervezett körülmények között. A Szék útjának javításával is sikerül hozzájárulnunk a kegyhely szebbé tételéhez, és felkészülten, búcsús áhítattól vezérelve várjuk a híveket” – fogalmazott Korodi Attila.

Forrás: Romkat.ro, Facebook/Csíksomlyó – Kegyhely

A címlapképen résztvevők láthatók a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón 2022. június 4-én. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre