Oroszországban népirtásként ismernék el a második világháborús náci bűncselekményeket

Az orosz ügyészség bíróságon kezdeményezte a második világháborúban Moszkva körül nácik által elkövetett bűncselekmények népirtásként való elismerését, amelyek mintegy 6,4 ezermilliárd rubel (28 ezer milliárd forint) kárt okozhattak – közölte csütörtökön a vádhatóság.

Egyelőre nem világos, hogy a lépés egyfajta kártérítési igény bejelentésének előzménye lehet Németország felé, tekintettel a Berlin és Moszkva között elmérgesedett viszonyra az Ukrajna elleni orosz háború nyomán.

Az ügyészség a moszkvai regionális bírósághoz intézett beadványában kezdeményezte, hogy az orosz főváros térségében 1941 októbere és 1942 januárja között „német fasiszta betolakodók” által elkövetett – korábban ismert és újonnan feltárt bűncselekményeket ismerjék el háborús és emberiesség elleni bűncselekményekként, valamint a szovjet nép elleni népirtásként.

Az ügyészségi irat szerint több mint 26 ezer ember esett áldozatul az említett időszakban a térségben. Szovjet állampolgárokat kínoztak meg, fosztottak ki, kényszerítettek munkára, vagy űztek el otthonaikból.

Nem tudni, hogy a bíróság, mikor fog dönteni a beadvány sorsáról.

Az Oroszországban nagy honvédő háborúként ismert időszakban mintegy 27 millió szovjet állampolgár vesztette életét. Ukrajna, amely akkor a Szovjetunió részét képezte, saját becslései szerint legalább nyolcmillió lakosát veszítette el a második világháborúban.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre