A nemzeti összetartozás bizottság üdvözli a csángóföldi fejlesztéseket

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága üdvözli a csángómagyarok értékeinek megőrzését és népszerűsítését célzó programot, a csángók körében megvalósult beruházásokat és ingatlanfejlesztéseket.

A testület delegációja május 15-17 között tett látogatást Csángóföldön, ahol 13 településen tájékozódtak a különböző szociális juttatások rendszeréről és a megvalósult fejlesztésekről.

A bizottság hétfőn elfogadott, MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, hogy a magyar kormány az elmúlt években jelentős infrastruktúra fejlesztési támogatást nyújtott a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének. A testület üdvözli a szövetség által koordinált oktatási programot, amelynek célja a magyar nyelv és kultúra erősítése és megőrzése.

Üdvözlik továbbá az elmúlt években megvalósult ingatlanfejlesztéseket, a folyamatban lévő beruházásokat.

Meggyőződésüknek adnak hangot, hogy a magyar házakban folyó magas szintű szakmai munkának köszönhetően a csángók identitástudatukban tovább erősödhetnek, ezt segítik az óvodai férőhelyek, a délutáni magyar nyelven történő tanulási lehetőség és hagyományőrzési tevékenység egyaránt.

Fontosnak tartják, hogy a magyar házak közösségi tereket is biztosítanak

– olvasható az állásfoglalásban, amely kitér arra is, hogy a csángómagyarokat a magyarság szerves és elválaszthatatlan részének tekintik.

(MTI)

A címlapképen Gyimesi csángók láthatók mise előtt a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnánál a székelyföldi Gyimesbükkön pünkösdvasárnap, 2018 május 20-án. Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre