CONT delegáció: Az uniós források elosztásában nem szabad elfogultságnak és politikai érdekeknek megjelenniük

Lezárult a Költségvetési Ellenzőrző Bizottság delegációjának budapesti látogatása. Az elmúlt három nap során Iványi Gáborral, különböző civilszervezetekkel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel, baloldali és liberális újságírókkal, de Navracsics Tiborral és az Országgyűlés szakbizottságainak képviselőivel is találkoztak a küldöttek.

Az Európai Parlament égisze alatt működő delegációnak tagja volt Daniel Freund német képviselő is, a csoporthoz csatlakozott a momentumos Cseh Katalin és a DK politikusa, Rónai Sándor. A találkozóról Navracsics Tibor úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy egyes kérdésekben meg tudták győzni a bizottság tagjait, így hosszú távon egy támogatót sikerült szerezni ahhoz, hogy az európai uniós forrásokhoz Magyarország hozzáférjen.

Navracsics Tibor szerint ugyanakkor érezhető volt, hogy a delegáció nem olvasta azokat a háttéranyagokat, amelyeket az alaposabb információk érdekében előzetesen kiküldtek nekik, másrészt számos képviselőnél a politikai előítéletek is befolyásolták a véleményalkotást, ebből adódóan pedig a kérdéseknél időnként tényszerű tévedések is előfordultak. A sajtótájékoztatón Monika Hohlmeier arról beszélt, számos érdekes találkozón vannak túl a delegáció tagjai. Elmondása szerint ezeken a találkozókon egyöntetűen bebizonyosodott, hogy az uniós források jelentős szerepet játszanak Magyarország fejlődésének lehetőségében. Mint mondta, e források elosztásában nem szabad elfogultságnak és politikai érdekeknek megjelenniük. A német EP-képviselő felolvasott egy előre megírt nyilatkozatot, melyben nagyobb kompetenciaköröket javasolt a helyi hatóságoknak a kormányzattal szemben, az úgynevezett szupermérföldkövek mindegyikének teljesítésére kérte a magyar kormányt, valamint beszélt arról is, hogy kiegyensúlyozott költségvetési politikára van szükség. Szerinte az elmúlt években volt olyan eset, amikor egy esztendő alatt túl sokszor volt szükség a költségvetési törvény módosítására.

Ez nem Magyarországról szól. Mi Finnországban szeretjük Magyarországot

– fogalmazott Petri Sarvamaa finn néppárti képviselő, aki szerint a delegáció látogatására azért van szükség, hogy biztosítani lehessen az európai értékek érvényesülését és a jogállamiság szempontjait. Daniel Freund kiemelte, ez már a nyolcadik alkalom, hogy Magyarországon jár hivatalos okokból.

Mint mondta, azt szeretnék, ha az uniós források megérkeznének Magyarországra, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehetséges. Arról beszélt, azt szeretnék, ha ezek a források az iskolákhoz, közösségekhez kerülnének és nem Orbán Viktor családjához és barátaihoz. Újságírói kérdésre Daniel Freund elárulta, még mindig a fegyverszállítás támogatója.

A címlapkép forrása: Monika Hohlmeier/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre