24 év után eshet ki újra az élvonalból a MOL Fehérvár

Nagy bajba került az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb csapata, miután a hétvégén 2-1-re kikapott a Puskás Akadémiától, és 2 fordulóval a vége előtt még mindig kieső helyen áll.

A fehérváriak finoman szólva sem teljesítenek jól a tavaszi szezonban, 15 meccsből mindössze kettőt tudtak megnyerni, csak a Honvéd és a Vasas ellen sikerült begyűjteniük a három pontot, pont az ellen a két gárda ellen, akik harcban voltak/vannak a bennmaradásért.

A Vasas már biztos kiesőnek mondhatja magát, miután az angyalföldiek a hétvégén 1-1-es döntetlent játszottak a friss kupagyőztes Zalaegerszeggel, a hátrányuk pedig 8 pont a 10. helyen álló Honvédhoz képest, ami két fordulóval a vége előtt már behozhatatlan hátrány.

A másik kieső pozícióért azonban még mindig nagy a csata, három együttes van harcban a bennmaradásért, közülük jelenleg a Videoton áll a legrosszabbul, de a Honvédnak és a Mezőkövesdnek sem lehetnek nyugodt éjszakái, a Kispest mindössze 2 ponttal jár előrébb, mint a fehérváriak, a borsodi csapat pedig 5 pontos előnnyel rendelkezik.

A három gárda közül a hétvégén egyedül a Mezőkövesdnek sikerült nyernie, akik óriási meglepetésre a dobogós helyekért küzdő Paksot múlták felül, méghozzá elég nagy különbséggel, 6-1 lett a találkozó vége. A legfontosabb meccsük azonban most jön, hiszen egy igazi kiesési rangadót játszanak majd a Honvéd otthonában, ahol mindkét csapat számára csak a győzelem lesz elfogadható.

Ennél egy fokkal nehezebb helyzetben van a MOL Fehérvár, akinek már semmiféle botlás nem fér bele a hátralevő két fordulóban, egy újabb vereség esetén pedig már a következő mérkőzésen eldőlhet a sorsuk. Ha a Honvédnak sikerül megvernie a Mezőkövesdet, a Vidi pedig nem tartja otthon a három pontot, akkor megtörténik velük az, amire 24 éve nem volt példa.

Az 1998/1999-es szezonban láttunk hasonló teljesítményt a fehérváriaktól, akkor is egy hajszálon múlott, hogy kinek kell majd a második osztályban folytatnia, végül a Fehérvár rosszabb gólkülönbségének köszönhetően a Siófok mögött maradt és 29 év után kiesett az élvonalból.

Érdekesség, hogy 24 évvel ezelőtt éppen a Vasas ellen küzdöttek meg a bennmaradásért, akik ellen idén is az utolsó fordulóban játszanak majd. Akkor folyamatosan a Videoton futott az eredmény után, a vendégek kétszer is megszerezték a vezetést, a fehérváriak mindkétszer egyenlítettek, de a 2-2-es végeredmény kevésnek bizonyult.

Akkoriban viszont komoly anyagi gondokkal is küzdött a csapat, többször is a kiesés szélén táncoltak, most viszont óriási meglepetésnek számítana, ha éppen ők maradnának a tabella végén. Az elmúlt évtizedben komoly eredményeket tettek le az asztalra, hiszen 2011-ben, 2015-ben és 2018-ban is bajnoki címet ünnepelhettek.

Emellett kétszer magasba emelhették a Magyar Kupa serlegét és a nemzetközi porondon is kiváló mérkőzéseket játszottak, ki ne emlékezne például a Chelsea elleni 2-2-es döntetlenre, ami így utólag azért is tekinthető óriási bravúrnak, hiszen az angolok abban az évben megnyerték a sorozatot.

Temetni azonban még nem szabad a Fehérvárt, két forduló még hátra van a szezonból, a sorsuk viszont már nem csak a saját kezükben van.

Demeter Nikolas

Forrás: Facebook/MOL Fehérvár FC

Iratkozzon fel hírlevelünkre