Örök nyugalomra helyezték Bajkai Istvánt, a Fidesz alapító tagját

Elbúcsúztatták és végső nyugalomra helyezték Bajkai Istvánt, a Fidesz alapító tagját, országgyűlési képviselőjét hétfőn a pestszentlőrinci temetőben.

A búcsúztatáson részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszerelnök és felesége Lévai Anikó, Kövér László az Országgyűlés elnöke és felesége Bekk Mária, illetve számos kormánytag, politikus. A gyászszertartást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke végezte, imádságot mondott Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője búcsúbeszédében úgy fogalmazott: Bajkai István a Fidesz alapítói számára életük legnagyobb kalandjában volt társuk. Közös kalandunk a felelősségvállalásról, a bátorságról, a szabadságról és a hűségről szólt, hűségről egymáshoz és a hazához. Ebben a kalandban a harcostársunk volt, az is marad – mondta Deutsch Tamás. A képviselő kijelentette: Bajkai István megtanította nekünk a barátságot. Mintájává vált az olyan embernek, aki nem hagyja, hogy a körülmények uralkodjanak fölötte. Kitört, felfelé tört, elérte a legfontosabbat, az lett, amivé válni akart. Deutsch Tamás felidézte, hogy Bajkai István zongorázás közben belefeledkezett a zenébe, ekkor látszott, milyen szenvedélyes, érző, önfeledt ember. Bajkai István betegsége közben is mindvégig dolgozott – emlékeztetett a képviselő -, kötelességtudó, fegyelmezett és pontos ember volt, aki nem a problémák mennyiségében, hanem a megoldások minőségében mérte az időt. Hívő ember volt, rajongásig szerette a családját, precíz volt jogászként és politikusként is.

A végsőkig hű maradt a Fideszhez, a polgári, nemzeti, kereszténydemokrata értékközösségünkhöz, a magyar hazához

– mondta Deutsch Tamás. Székely János megyéspüspök beszédében felidézte, hogy Bajkai István nagy szegénységben nőtt fel, édesanyja egyedül nevelte, de tizennégy évesen már önellátó volt.

A külföldi tanulmányok, egyre magasabb beosztások ellenére soha nem felejtette el a szegénységet, mindig sokat segített és adott, alpolgármesteri díjazását is jótékonysági célokra fordította

– jegyezte meg Székely János. Hozzátette: Bajkai Istvánt közéleti tevékenységében az alkotás vágya vezette, felelősségtudatból végezte a munkáját. Boldog férj és boldog apa volt, mély és őszinte hite “erkölcsi parancsoló” volt számára, ami arra indította, hogy szolgáljon. A megyéspüspök kitért arra is, hogy a globalizmus öt halálos ellensége közül első az Isten, a hit, a vallás, ami tartást ad, a második a család, a szeretteink, a harmadik a nemzet, amely az anyaföldhöz, őseinkhez, az anyanyelvhez köt, a negyedik a föld, az ötödik pedig a közösségek, ahol emberek együtt tervezik a jövőjüket. Bajkai István ezeket építette, ezekben élt – hangsúlyozta Székely János.

A család és a barátok nevében Páczi István, Bajkai István unokatestvére arról beszélt, hogy a képviselő az erőt és a kezdeményezőkészséget testesítette meg a családban, hitt a munkában és a becsületben. Mindig a tökéletességre törekedett, nem létezett számára reménytelen, vagy elveszett ügy, és mindvégig büszke volt arra, hogy részt vett a Fidesz megalapításában. A búcsúztatást követően az elhunytat szűk családi körben helyezték végső nyugalomra.

(MTI)

A címlapképen Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspöke Bajkai István búcsúztatásán a Pestszentlõrinci temetõben 2023. május 15-én. A Fidesz alapító tagja és országgyûlési képviselõje ötvenkilenc éves korában, 2023. április 22-án hunyt el.
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre