Kétnapos vallásközi konferenciát rendeztek Tihanyban

Összefogással és hittel „emberek tízezreinek életét mentették meg” egyházi karitatív szervezetek – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Tihanyban, a kétnapos vallásközi konferencia második napján.

Soltész Miklós a hat magyarországi egyházi karitatív szervezet vezetőivel tartott kerekasztal-beszélgetés moderátoraként kiemelte: reménytelennek tűnő helyzetekben, háborúban vagy természeti katasztrófák során mentették az embereket.

A résztvevők a nehézségek közül a legnagyobbnak azt nevezték, amikor tehetetlennek érzik magukat egy-egy szituációban.

Arra a kérdésre, hogy a segítségnyújtásnál a kereszténység üzenetét mennyiben tudják közvetíteni, a felszólalók azt válaszolták, a kereszténység és a „tevékeny szeretet” vonzóvá tehető a karitatív szolgálattal. 

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elkeserítőnek nevezte, hogy az ukrajnai háborúnál nem látni a politikai akaratot, amely véget vethet a harcoknak.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke az ukrajnai háború okozta kilátástalan emberi sorsokról beszélt.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a segítségnyújtás és ezzel kapcsolatban az értékteremtés jelentőségét emelte ki.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a törökországi földrengés után nyújtott segítségnyújtás nehézségeiről szólt.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke ugyancsak a kilátástalannak tűnő helyzetek kihívásairól beszélt. Kitért a fiatalok szerepvállalására is, azt mondta, hogy ez a korosztály könnyen mozgósítható, ha jó üzenetekkel megszólítva, jó ügyek mellé állhat.

Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója a hatékony segítségnyújtás öröméről szólt.

Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke előadásában arról beszélt, hogy az egyház küldetése az isteni igazság képviselete. Kiemelte: „Isten szava a tudomány felett áll és az a feladatunk, hogy a hit erejét megmutassuk” – tette hozzá.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott, hogy „az egyház megújulása a megrendüléssel kezdődik”. Mint mondta, az ember időről-időre rájön arra, hogy Isten kezében van az élete.

Beszélt arról is, hogy az egyház megújulása „hiteles életek tanúságtételével” történhet.

A Média – okosan használva című kerekasztal-beszélgetés során Lázár Kovács Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kara Kommunikáció-és Médiatudományi Intézetének vezetője, médiakutató azt emelte ki, hogy nem az egyházi médiamegjelenések száma, inkább a hatékonysága lényeges.

Somorjai Balázs, a Magyarországi Református Egyház zsinati hivatalának kommunikációs osztályvezetője fontos küldetésnek nevezte, hogy az egyház szólítsa meg a fiatalokat. Egy önálló vallási csatorna megalapítását szép missziónak nevezte, de mint mondta, nem lenne rentábilis.

Andrónyi Kolos, az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vallási főszerkesztőségének főszerkesztője arról beszélt, hogy a jelenlegi műsorszerkezetet az egyházakkal közösen alakították ki. Fontos feladatnak nevezte a hiteles emberek megszólaltatását a médiában.

Zsuffa Tünde, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal sajtószóvivője azt emelte ki, hogy az egyháznak egyértelműen képviselnie kell és kézben kell tartania az üzenetet, amelyet el akar juttatni az emberekhez. Hangsúlyozta: az őszinteség és az igazság erejében van az egyház és a magyarság jövője.

Összegzésként Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a konferencián olyan kulcsszavakról folyt eszmecsere, mint a közösség, hitelesség, felelősség és az egyensúly. Fontos tanulságnak nevezte, hogy „az egyházi szolgálatot teljesítőknek az emberek közé kell menniük”.

A keresztény egyházak missziója a XXI. században című konferencián az egyház megújulásának lehetséges módjáról, az egyházi média szerepéről és a karitatív szolgálat kihívásairól volt szó.

(MTI)

A címlapképen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára látható. Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya

Iratkozzon fel hírlevelünkre