Lázár Ervin, Petőfi Sándor és Tóth Árpád várta a magyarból érettségizőket

Hétfőn 9 órakor kezdetét vette a magyar nyelv és irodalom érettségi. A diákoknak az első, 90 perces vizsgarésznél egy borokról szóló szövegértési feladatot kell megoldaniuk, míg a gyakorlati szövegalkotásnál egy biciklizős kampány és egy levél közül választhatnak. Az talán nem volt akkora meglepetés, hogy Petőfi Sándor neve előkerül az idei érettségin, mert 2023-ban a költő születésének 200 éves évfordulója van. 

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták az érettségizők hétfőn, a magyarvizsga szövegértési részében. A szöveg nagyon részletesen ismertet borfajtákat és borvidékeket is – adta hírül az Eduline. Az oktatási szakportál beszámolt arról is, hogy a diákok a gyakorlati szövegalkotási feladatban két opció közül választhatnak: vagy a Bringázz a suliban! kampánnyal kapcsolatban írnak, vagy megfogalmaznak egy levelet, amelyhez részletes adatokat is kaptak. Bármelyiket is választják a tanulók, a terjedelem mindkét esetben 120–200 szó. Mint ismert, az írásbelin az első vizsgarész helyes megoldásaiért maximum 50 pont jár, ebből 40 pont a szövegértési feladatért, 10 pont pedig a gyakorlati szövegalkotásért. A diákok ezen a feladatlapon összesen 90 percig dolgozhatnak.

Nem sokkal 11 óra előtt a középzszinten vizsgázók nekiláthattak a magyarérettségi második részéhez. A műelemzésben két feladat közül választhatnak, Lázár Ervin: A kovács című novelláját kell elemezniük vagy Petőfi Sándor Csokonai című versét és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kell összehasonlítaniuk a diákoknak. 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 72 569-en, emelt szinten pedig 1771-en vizsgáznak. Az érettségizők kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből adhatnak számot a tudásukról.

A címlapképen magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2023. május 8-án. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit.
MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre