Rétvári Bence: Nincs jogi akadálya a pedagógusok béremelésének

Magyarország az Európai Uniónak tett minden eredeti vállalását teljesítette, így már nincs akadálya az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek, és annak, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon – jelentette ki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az igazságügyi csomag elfogadásával a legfontosabb szupermérföldkövet, úgynevezett horizontális feltételt fogadott el a magyar Országgyűlés. Ez szükséges ahhoz, hogy Magyarország hozzáférhessen a neki járó uniós forrásokhoz. Magyarország tehát teljesítette minden eredeti vállalását, amelyet az EU feltételként szabott ahhoz, hogy megérkezzenek Magyarországra a forrásai. Magyarország a megállapodást betartotta, így már nincs akadálya annak, hogy az uniós források megnyíljanak előtte – húzta alá. Ez azt jelenti – folytatta – hogy elhárult az elvi, jogi akadálya annak is, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon.

A jogszabály június elsejével lép hatályba, tehát jogi akadálya nincs annak, hogy onnantól megérkezzen annak a 800 milliárd forintnak az arányos része, amelyet a kormány a pedagógusok béremelésére kíván fordítani. Megjegyezte azt is, ha a pénz nem jön, akkor az jogalap nélküli visszatartása a magyar pedagógusokat megillető forrásnak, és ennek nyilván csak politikai oka lehet. Ha pedig újabb feltételekkel állnának elő, akkor az az Európai Bizottság elfogultságát erősítené – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár emlékeztetett, a kormány azt vállalta, hogy három év alatt 75 százalékkal növeli a pedagógusok bérét, amit az első időben elsősorban uniós forrásból, utána pedig magyar forrásból valósítják majd meg. Körülbelül 800 milliárd forint uniós és 5600 milliárd forint költségvetési forrást használnak fel a célra 2030-ig.

Ha június 2-án az EU utal, akkor 561 ezer forint lehetne a magyar pedagógus-átlagbér, a jövő évtől 681 ezer forint lenne, és 2025-től 800 ezer forintra emelkedne – mutatott rá, kiemelve: soha nem volt még ilyen léptékű béremelés Magyarországon.

– tájékoztatott az államtitkár. Kiemelte azt is, a magyar baloldali politikusok azzal foglalkoznak, hogy akadályozzák a források megérkezését, a magasabb pedagógus-béremelés megvalósulását.

Azért vesznek fel Brüsszelben hatmillió forintot, hogy 2025-ben ne legyen a pedagógusbér 800 ezer forint átlagosan Magyarországon. Rétvári Bence továbbá kifejtette, Gyurcsány Ferenc volt az első, aki elmondta: amíg a jelenlegi kormány van, mindent megtesznek azért, hogy ne érkezzen Magyarországra uniós forrás. Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője pedig még tovább ment, ő azt mondta: hazafias kötelezettsége, hogy ne érkezzen meg az uniós forrás Magyarországra.

– emelte ki Rétvári Bence. Az államtitkár kitért a szerda esti budapesti tüntetésre, is mondván: a baloldal a pedagógusokra hivatkozva, de egy nemzetközileg már ismert agresszív politikai akciósorozatot indított el. A legszégyenletesebbek azt nevezte, hogy a baloldali politikának részévé tették az erőszakot. Éppen ezért az utóbbi hetek, napok eseményeire reagálva Rétvári Bence arra szólította fel a Nemzeti Pedagógus Kart, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy határolódjon el az erőszaktól, és kérje meg a baloldal politikusait: ne hivatkozzanak rájuk, amikor agresszív akciókat hajtanak végre.

(MTI)

A címlapképen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Sárbogárdi Rendõrkapitányság új épületének átadásán 2023. február 14-én.
MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre