A harang Isten hívó szavát szólaltatja meg

Gyergyószentmiklóson a felszegi részen 2016-ban Tamás József nyugalmazott segédpüspök szentelte fel Szent József, a munkás tiszteletére épült templomot, és hét év után, május 1-jén, a búcsúünnepen szintén ő áldotta meg azt a két harangot, melyet id. Len Emil mérnök és a György család adományozott a templomnak. Az egyéb költségeket a hívek és a családok is támogatták.

2016-ban még nem készült a templomhoz illő harang és torony, sok hívő számára hiányzott az imára hívó harangszó. A hívek önkéntes adománya révén azonban az elmúlt évben sikerült két harangot öntetni Őrbottyányban Gombos Ferenc műhelyében.

A harangszentelésre közel 500 hívő gyűlt össze, akiket Gál Hunor plébános köszöntött, majd beszédében kiemelte: „a harang Isten hívó szavát szólaltatja meg. Jelképe annak a hangnak, ami vezet minket, irányt ad a mindennapokban, az imádságban. Jelképe annak a hangnak, ami életünk végén hazahív!”

Tamás József nyugalmazott segédpüspök a szentelés előtt fejtette ki gondolatait: „most hét év után ezt a két harangot fogom megáldani. Mi már annyira megszoktuk a harangok hangját, ha nincs, akkor hiányzik nekünk. Éppen ezért a mondás szerint ami késik, az nem múlik! Ez a vágy itt beteljesedett a mai nappal, amikor gazdagodott ez a templom ezzel a két haranggal. A jó Isten áldja meg azokat, akik megajándékozták ezt a templomot ezzel a két haranggal. A jó Isten fizesse vissza nekik sokszorosan!”

Tamás József ny. segédpüspök felszenteli a harangokat. (Forrás: Munkás Szent József-plébánia)

A harangszentelési imát követően a két adományozó, id. Len Emil mérnök és a György család szólaltatta meg az új harangokat.

A búcsús szentmisét követően Borboly Csaba, Hargita megye elnöke külön is köszöntötte a jelenlevőket.

Forrás, fotók: Romkat.ro/Facebook/Munkás Szent József-plébánia

Iratkozzon fel hírlevelünkre