Indiai vallási vezetők üdvözölték a legfelsőbb bíróság gyűlöletbeszéd elleni határozatát

Vallási vezetők üdvözölték Indiában a legfelsőbb bíróságnak a felekezeti kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen hozott határozatát – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírszolgálatra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a bírói testület arra utasította az indiai tagállamokat, hogy lépjenek fel a vallási indíttatású gyűlöletbeszéddel szemben, mivel ez veszélyezteti az indiai felekezetek közötti békét.

A hindu és a muszlim felekezetek képviselői üdvözölték a döntést. Goszvámi Szusil Maharadzs, az Indiai Felekezetek Parlamentjének hindu elnöke az UCANews-nak nyilatkozva elmondta:

„Egyetlen vallás sem bír fölénnyel egy másikkal szemben. Nincs jogunk arra, hogy rosszakat mondjuk a vallásokról, mert mindegyikük egyenjogúságot és tiszteletet tanít másokkal szemben”.

Muhammad Arif, a Béke és Harmónia Központ muszlim vezetője pedig reményét fejezte ki, hogy a tagállamok valóban követni fogják majd a bírói testület utasítását.

„A legfelsőbb bíróság már a múltban is kiadott hasonló utasításokat, de az illetékes hatóságok tétlenek maradtak” – nehezményezte ugyanakkor A.C. Michael, a delhi érsekség szervezetében működő Katolikus Egyesületek Szövetségének elnöke.

Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy eljött az ideje annak, hogy az indiai legfelsőbb bíróság világos üzenetet küldjön, és fellépjen olyan politikusokkal szemben, mint Amit Shah belügyminiszter.

A Narendra Modi miniszterelnök vezette hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) politikusa a múlt hónapban ugyanis „felkelésre” szólította a hindukat, amennyiben a világi Kongresszus Párt aratna győzelmet a május 10-i választásokon Karnátaka tagállamban.

A Kathpress nemrég arról is beszámolt, hogy hindu szélsőségesek a keresztény és muszlim kereskedők bojkottjára szólítottak fel az indiai Csattiszgarh államban.

A szekuláris Kongresszus Párt által kormányzott Csattiszgarhban szintén az idén választanak új regionális parlamentet.

(MTI)

A címlapképen Narendra Modi indiai miniszterelnök látható a Globális Buddhista Csúcstalálkozó megnyitásán Újdelhiben 2023. április 20-án. Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

Iratkozzon fel hírlevelünkre