Azbej Tristan: Ferenc pápa köszönetet mondott Magyarországnak az üldözött keresztények megsegítéséért

Ferenc pápa megköszönte Magyarországnak az üldözött keresztényeknek nyújtott segítséget – számolt be Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője Facebook-oldalán.

Szeretnék köszönetet mondani önöknek a világban, különösen is a Szíriában és Libanonban élő sok megpróbáltatásnak kitett keresztényeknek nyújtott konkrét segítségért

– fogalmazott magyarországi apostoli látogatása során Ferenc pápa a Karmelita-kolostorban elmondott beszédében. Az egyházfő így fejezte ki köszönetét a magyar kormánynak az üldözött keresztények megsegítéséért a Hungary Helps Program keretében végzett tevékenységéért. Azbej Tristan ennek kapcsán kiemelte, a program több mint 50 országban mintegy egymillió üldözött vagy más humanitárius válsághelyzetbe került ember számára nyújtott segítséget a szülőföldön maradáshoz.

A Szentatya által kiemelt két országban, a háború, keresztényüldözés és földrengés sújtotta Szíriában valamint a migráció, gazdasági válság és a 2020-as bejrúti kikötői robbanás által sújtott Libanonban a magyar kormány humanitárius gyorssegélyekkel, tanulmányi ösztöndíjprogramokkal és a keresztény otthonok, templomok és intézmények újjáépítésének támogatásával nyújtott segítséget

– sorolta a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője. Kiemelte, a Hungary Helps Program Szijjártó Péter külügyminiszter által áprilisban bejelentett idei támogatásai közül több is a szíriai és libanoni keresztények helyzetének javítását és kulturális örökségük megóvását célozza.

Azbej Tristan felsorolta a két országnak nyújtott támogatásokat:

Libanonban:

  • a Zahrat El Ihsan kolostortemplom iskolájának és árvaházának rehabilitációja,
  • a libanoni Nemzeti Református Zsinat intézményeinek energetikai fejlesztése,
  •  a Mar Gerges és Challita remetekolostor, valamint Mar Youhanna remeteség felújítása,
  • a Mseilha Zarándokút örökségvédelmi és fejlesztési projektjének előkészítése

Valamin Szíriában:

  • három szíriai egyház földrengés utáni humanitárius programjainak támogatása,
  • szíriai menekültek hazatérését segítő repatriációs és integrációs szociális program támogatása,
  • keresztény családi vállalkozások mikrofinanszírozási programja,
  • szíriai örmény református intézmények támogatása,
  • Krak des Chevaliers keresztes lovagvár állagmegóvása.

Forrás: Azbej Tristan/Facebook

Címlapképen: Azbej Tristan köszönti Ferenc pápát a repülőtéren. Fotó: Facebook/Azbej Tristan

Iratkozzon fel hírlevelünkre