Református egyház: Magyarországon az egyházak és az állam létfontosságúnak tartják a keresztyénséget

Ferenc pápa látogatása elismerése annak a kivételes összhangnak, amellyel Magyarországon az egyházak és az állam, mindegyik a saját küldetésének megfelelve, létfontosságúnak tartják a keresztyénséget – közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-vel.

A Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke által jegyzett közleményben azt írták:

Mi az evangélium által ébresztett Krisztus-hitet tekintjük elsődlegesnek, az állam pedig a keresztyénség kultúrát és életmódot teremtő erejét.

A pápa pénteki budapesti beszédében mindkettőt hangsúlyozta, és ezzel kapcsolatban óvta az egyházat a hatalom túlzott közelségétől. Érdemes ezt megfontolni – tették hozzá, hangsúlyozva, abban is jó egyetérteni Ferenc pápával, amit az álszabadság kísértésének nevezett: a férfi és a női nem összekeverését, az abortusznak mint szabadságjognak a deklarálását.

Köszönjük, hogy felemelte szavát a háborús retorika ellen, és külön kiemelte a határokon kívül élő magyarokat, mint akik fontos részei a magyar nemzetnek

– áll a közleményben. A közleményben úgy fogalmaznak: nekünk, reformátusoknak Ferenc pápa elsősorban Róma püspöke. A reformátusok csak azt kívánhatják – írták -, hogy a pápa minden magyarországi találkozóján Jézus Krisztus legyen a középpontban. A keresztyének közötti együttműködésnek is ez az evangéliumi alapja és feltétele. Ferenc pápa pénteki beszédében ezt újra hangsúlyozta – írták. A köztársasági elnök üdvözlő beszédéből Balog Zoltán azt emelte ki, hogy irgalom nélkül nincs jó kormányzás.

(MTI)

A címlapképen Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszél úrvacsorás istentiszteleten, amelyen az egy évvel ezelõtt kezdõdött ukrajnai háború véget éréséért imádkoztak Budapesten, a Hold utcai református templomban 2023. február 26-án. 
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre