Kína váratlanul felvette a kapcsolatot Ukrajnával

Kína, miután több hónapig nyilvánvalóan vonakodott attól, hogy Moszkvával azonos szinten lépjen kapcsolatba Kijevvel, szerdán bejelentette, hogy különleges képviselőket küld Ukrajnába, és tárgyalásokat folytat valamennyi féllel a konfliktus lezárásáról – írja a Világgazdaság.

A kínai állami média azt közölte, hogy Hszi Csin-ping elnök azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek egy telefonhívásban – ez volt az első beszélgetés a vezetők között a háború kitörése óta –, hogy Peking az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások előmozdítására fog összpontosítani. Az állami média hozzátette, hogy Peking erőfeszítéseket tesz a tűzszünet mielőbbi megkötése érdekében.

A CNBC cikke szerint Zelenszkij azt mondta, hogy úgy véli, a kínai kapcsolatfelvétel erőteljes lendületet ad majd kétoldalú kapcsolatunk fejlődésének.

A felhívás időzítése – és Kína döntése, hogy követeket küld Ukrajnába –meglepte a biztonságpolitikai elemzőket, különösen amiatt, hogy Ukrajna nagyszabású ellentámadást készít elő az orosz erők ellen. Számos elemző úgy véli, hogy Kína alig várja, hogy megállítsa a konfliktus eszkalálódását, mivel Ukrajna egyre több katonai segítséget, eszközt kap a nyugati szövetségeseitől.

A cikket teljes terjedelmében a Világgazdaság oldalán olvashatják. 

A címlapképen A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök videokonferencia keretében tárgyal a koronavírus-járvány okozta válság kezelésérõl a G20 csoportot alkotó országok állam- és kormányfõivel Pekingben 2020. március 26-án.
MTI/EPA/Hszinhua

Iratkozzon fel hírlevelünkre