Szijjártó Péter: Sikeresen lezárult a magyar állampolgárok evakuálása Szudánból

A magyar állampolgárok evakuálása Szudánból sikeresen lezárult – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán késő este a Facebook-oldalán.

A külügyminiszter Laoszból élőben bejelentkezve közölte: a két utolsó magyar állampolgár, két gyermek is sikeresen elhagyta Szudán területét a Svédországgal történő együttműködésnek köszönhetően.

„Most már Dzsibutiban vannak, biztonságban”

– mondta, jelezve, hogy a magyar tiszteletbeli konzul várta őket a repülőtéren. Mint beszámolt róla, a tiszteletbeli konzul most kiállítja a magyar állampolgároknak a hazatérést lehetővé tévő ideiglenes okmányokat és „megszervezzük a hazaútjukat is”.

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett:

az elmúlt napokban összesen 29 magyar állampolgárt kellett evakuálni Szudánból.

Ezt több nemzetközi partnerrel, köztük az ENSZ-szel és más országokkal együttműködve tette Magyarország, a műveletben „bevetették a Magyar Honvédséget is”. A konzulok és a munkatársak az egyiptomi és az etióp határnál várták az evakuált magyar állampolgárokat – fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki köszönetet mondott a műveletben részt vevőknek, hangsúlyozva, hogy minden magyar állampolgárt épségben és egészségben ki tudtak menekíteni Szudánból.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/ Szijjártó Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre