A Párizsi Kommün öt mártírját avatták boldoggá

sekrestyést

Április 22-én boldoggá avatták Henri Planchat atyát és négy szerzetest, akiket az 1871-es Párizs Kommün alatt öltek meg.

A Marcello Semeraro kúriai bíboros, a boldoggá és szentté avatási eljárásokért felelős vatikáni hatóság vezetője által vezetett szertartásra a párizsi Saint-Sulpice ideiglenes székesegyházban került sor. A lazarista Henri Planchat-t és a Picpus Társaságba (SSCC, Jézus és Mária Szent Szívének Örökimádó Kongregációja) tartozó négy misszionárius szerzetest, Ladislas Radigue-t, Polycarpe Tuffier-t, Marcellin Rouchouze-t és Frezial Tardieu-t a hitük iránti gyűlöletből gyilkolták meg – döntött az ügyben a Vatikán 2021-ben.

Az atyákat közel két hónapig tartották börtönben, és 1871. május 26-án, a felkelés vége előtt két nappal végezték ki, majd a holttestüket Párizs 20. kerületében tömegsírba dobták. A Párizsi Érsekség 1938-ban egy plébániát a Notre-Dame-des-Otages (A Túszok Miasszonyunk temploma) néven neveztek el az emlékükre. 2021 májusában a meggyilkolt szerzetesekre emlékező párizsi felvonulást tettlegesen is megtámadták.

Planchat atya (1823-1871), a szegény külvárosok apostolaként ismerté vált lazarista szerzetes boldoggá avatási eljárását már 1896-ban kezdeményezték, de a 20. században elakadt, és csak az 1990-es években indult újra. A vértanúk esetében nem szükséges a jelölt közbenjárására történt csodálatos gyógyulás bizonyítása.

Forrás: katolikus.ma

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre