Orbán Viktor reakciója a NATO-főtitkár szavaira: Mi?! 

Jens Stoltenbeng, a a NATO-főtitkár Kijevben járt, ahol kijelentette, hogy Ukrajnának a szövetségben van a helye, valamint elmondta, hogy a NATO fő célja, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút, mire a miniszterelnök szűkszavúan, azonban elég egyértelműen reagált a Twitteren: Mi?! 

„Ukrajna jogos helye a NATO-ban van, és idővel a mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon” – mondta Stoltenberg. 

Ukrajna kormánya tavaly szeptemberben hivatalosan kérte a NATO-hoz való „gyorsított csatlakozást”, és bár 2008-ban a NATO ígéretet tett arra, hogy Ukrajna a tagjává fog válni, több szövetséges ország, köztük az USA vagy Németország, óvakodott attól, hogy konkrétumokat mondjon. 

Aztán ott van még a háttérben a magyar szál is: a kormány egészen addig támogatta Ukrajnát mindenféle integrációs törekvésben, amíg az ország el nem vette a kárpátaljai magyaroktól azokat a jogokat, amikkel korábban már rendelkeztek. Erre Magyarország azonnal azt mondta, hogy amíg nem kapják vissza ezeket, addig, ha és amíg rajtunk múlik, Ukrajna biztosan nem lesz a NATO tagja. 

A vita valószínűleg tovább fokozódik a NATO-vezetők júliusra tervezett csúcstalálkozója előtt. Kijevi sajtótájékoztatóján Stoltenberg elismerte, hogy Ukrajna vezetése fel fogja vetni a csúcstalálkozón a tagság és a biztonsági garanciák kérdését. 

Zelenszkij szerint a vilniusi csúcstalálkozó “történelmi jelentőségűvé válhat”.

‘Köszönjük, hogy megkezdhetük a tárgyalásokat. Biztos vagyok benne, hogy továbbra is együtt fogjuk megteremteni a békét Ukrajnában, egész Európában és a világon” – tette hozzá az ukrán elnök.

A főtitkár, miközben megjegyezte, hogy várakozásai szerint a szövetségesek tovább erősítik az Ukrajnának nyújtandó támogatási csomagot, elzárkózott attól, hogy ígéretet tegyen a tagság ütemezésére vonatkozóan. 

„A szövetség fő célja most az, hogy Ukrajna győzedelmeskedjen, és annak biztosítása, hogy Ukrajna továbbra is szuverén, független, demokratikus nemzet maradjon Európában” – mondta, majd hozzátette, hogy „ez az egyetlen módja annak, hogy értelmes vitát folytassunk Ukrajna jövőbeli tagságáról”. 

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre