Váratlanul Kijevbe érkezett a NATO főtitkára

Meglepetésszerű látogatásra Kijevbe érkezett csütörtökön a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg – közölte az észak-atlanti szövetség szóvivője a dpa hírügynökséggel.

A főtitkár először tesz látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban.

Stoltenberg a Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, és megtekintette egy kilőtt orosz páncélos kiállított roncsát a főváros központjában – jelentette a Reuters a helyszínről. Látogatásának programjait nem hozták nyilvánosságra.

Stoltenberg a háború kezdete óta fáradhatatlan támogatója Ukrajnának. Április elején úgy nyilatkozott, hogy „a NATO Ukrajna mellett fog állni, ameddig szükséges”, és meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a katonai szövetség július 11-12-én a litván fővárosban rendezendő csúcsértekezletére.

Ukrajna a NATO-szövetségben látja a jövőjét, és tavaly szeptemberben bejelentette, hogy gyorsított tagságra pályázik, miután Oroszország annektálta az általa részben elfoglalt négy ukrajnai régiót.

(MTI)

A címlapképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár látható a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Brüsszelben 2019. június 4-én. Ez volt Zelenszkij első hivatalos külföldi látogatása a május 20-i beiktatása óta. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre