Orbán Balázs: A nyugati világ nem engedheti meg magának, hogy blokkokra tagolódjon

A New York-i előadásán hangsúlyozta, hogy a magyar és amerikai konzervatív politikai stratégiák több ponton is találkoznak.

A nyugati világ nem engedheti meg magának, hogy egymással ellenséges viszonyban álló blokkokra tagolódjon, ami ma fenyeget – jelentette ki Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója New Yorkban.

A feldarabolódás a nyugati civilizáció érdekeivel megy szembe. A nem nyugati országok már most versenytársai a Nyugatnak technológiai és gazdasági szempontokból, és a demográfiai folyamatokat és természeti erőforrásokat tekintve előnybe is kerültek – fogalmazott a politikus, és rámutatott, a Nyugatot a szabad nemzetek együttműködése tette naggyá, és ennek a jövőben is igy kell lennie

A miniszterelnök politikai igazgatója a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának helyi idő szerint kedd este tartott eseményén kifejtette, hogy a magyar és amerikai konzervatív politikai stratégiák több ponton is találkoznak, amelyeket négy főbb pontban foglalt össze. Elsőként említette, hogy az egyén nem tud létezni közösség nélkül, amelyhez tartozik. A másodikként, hogy a család a társadalom legkisebb természetes közössége a nyugati civilizációkban. Hozzátette, hogy a kereszténység eszméje hozta létre a nő és férfi egyenlőségét ebben a közösségben, ami nem jelenti azt, hogy férfi és nő ugyanaz lenne, viszont a gyerekeknek joga van édesanyához és édesapához. Ennek érvényre juttatását, illetve a gyereknevelést az állam támogatásokkal segítheti, akkor is, ha a családi élet a magánélet része. Rámutatott, hogy a házasság intézménye ma támadás alatt áll a progresszív erők részéről.

A harmadik közös pontként említette, hogy a természetes politikai közösség legmagasabb szintje a nemzet, ugyanakkor ma az látható, hogy a nemzet eszméje is támadás alatt áll. A politikai gondolkodás negyedik közös elemeként az állam felelősségét emelte ki közösségeinek képviseletében.

Az állam kulturális támogatási politikájára vonatkozó kérdésre válaszolva a magyar gyakorlatot említve Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy az államnak feladata a beavatkozás annak érdekében, hogy egyenlő hozzáférést biztosítson minden gondolkodási irányzat számára.

A New Yorki Fiatal Republikánusok Klubja és a New York-i Liszt Intézet szervezésében tartott eseményen bemutatták Orbán Balázs A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvének angol nyelvű kiadását (The Hungarian Way of Strategy), amelyet panelvita követett a magyar vendég és amerikai értelmiségiek részvételével politikai, biztonságpolitikai és társadalmi kérdésekről.

(MTI)

A címlapképet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre