Debrecen-Józsán négyszintes, 16 osztályos általános iskolát építtet az egyházmegye

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Debrecen-Józsa városrészre épülő Szent György Római Katolikus Általános Iskola kivitelezésére írt ki közbeszerzési pályázatot – számolt be róla hivatalos honlapján az egyházmegye.

Mint írják, az új iskoláról, a Katolikus Egyház oktatásban betöltött szerepéről Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel és Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős helynökkel a Debrecen televízió sugárzott interjút.

A beszélgetés során a megyéspüspök elmondta, hogy 2015-ös kinevezését követően az első hivatalos szolgálata a józsai Szent György-templom felszenteléséhez kötődik. Akkor vetődött fel a gondolat a templom melletti terület megvásárlására óvoda építése céljából. Az óvodát 2021-ben már át is adták. Az egyházmegye később egy újabb telket vásárolt, ahol most a Szent György Római Katolikus Általános Iskola létesítését tervezik.

A főpásztor hangsúlyozta, hogy az Egyház küldetéséből fakad a köznevelési intézmények fenntartása. Szeretnék hirdetni a gyermekeknek az örömhírt, megismertetni velük az isteni szeretetet, azt, hogy élhető és életet adó a keresztény értékrend.

Heidelsperger István atya 2022 novemberében kapta megbízatását az egyházmegyében az oktatási ügyekért felelős helynöki feladatra.  Az atya az interjúban arról beszélt, hogy „születésünk után a szüleink mutatják be nekünk a világot, majd egy idő után már nemcsak a szemünkkel, hanem értelmünkkel is látunk, és kinyílik előttünk az értelmünk világa. De mindez még kevés, szükségünk van arra is, hogy a lelkünkkel is meg tanuljunk látni, és akkor a gyermek elér a hit világába.”

A négyszintes, 16 osztályos általános iskola épülete modern, de visszafogott, a városképbe illeszkedő lesz.

Debrecen-Józsán már működik egy egyházmegyei tagintézmény, a Szent György-templom mellett megépült Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 100 gyermeket fogadó tagóvodája. A több mint ezer fős debreceni Szent József köznevelési intézmény az elmúlt évtől még egy óvodával bővült, 2022. augusztus 26-án adták át a debreceni Megtestesülés-templom udvarán a több, mint 100 gyermek elhelyezését biztosító Megtestesülés Tagóvodát.

Forrás, fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb