A bolgárok is léptek: átmeneti tilalmat rendeltek el az ukrán gabonaimportra

Bulgária átmeneti tilalmat rendel el az Ukrajnából származó gabonafélék importjára, a tranzitot kivéve – közölte a BNR bolgár közszolgálati rádió Galab Donev ügyvivő miniszterelnököt idézve a honlapján szerdán.

Az elmúlt egy év során jelentős mennyiségű élelmiszer maradt az országban, és ez megzavarta az ellátási láncokat. Kénytelenek vagyunk bevezetni ezt az intézkedést, mert az európai hatóságok még mindig keresik a lehetséges megoldást” – közölte Donev. A kormány még szerdán megvitatja és elrendeli az intézkedést – mondta. Bulgária szolidáris marad Ukrajnával, de a bolgár termelők csődje semmit sem segít” – magyarázta.

A bolgár gazdák március végén háromnapos tiltakozó akciót tartottak az országba beszállított ukrán gabona miatt. A tiltakozások résztvevői az ukrajnai gabona – mindenekelőtt a búza és a napraforgó – behozatalának leállítását követelték, mert véleményük szerint az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bulgáriai gabonát.

Az ellenőrizetlen, vámmentes ukrán gabonaimport miatt már Lengyelország, Szlovákia és Magyarország is ideiglenes behozatali tilalmat rendelt el.

(MTI)

A címlapképen az ukrán kukoricával megrakott Navi-Star teherhajó útnak indul az odesszai kikötőből 2022. augusztus 5-én, amikor három, összesen 57 ezer tonna kukoricát szállító hajó fut ki Odesszából. Forrás: MTI/EPA/STR

Iratkozzon fel hírlevelünkre