Színházi Olimpia: két határon túli társulat közös előadása látható a József Attila Színházban

Két határon túli színházi társulat koprodukciójában mutatják be Shakespeare A vihar című drámáját a 10. Nemzetközi Színházi Olimpián Budapesten; a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadása április 21-én látható a József Attila Színházban.

A két határon túli társulat először vállalkozott arra, hogy közös produkciót hozzon létre Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője rendezésében. A bemutatót a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tartják április 19-én – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Shakespeare utolsó színművében az elveszett reneszánsz újrateremtésének reményét villantja fel. A vihar, amelynek során életek és életterek zilálódnak szét vagy akár szűnnek meg, ismert és ma is aktuális jelenség – írják, hozzátéve, hogy a darab ugyanakkor felmutatja a nézőknek az újrakezdés reményét a semmiből vagy az újonnan felfedezett lehetőségekből.

„Kisebbségi létünk és kultúránk önazonosságáért aggódó napszámosokként álom-szigetre száműzzük magunkat, és elképzeljük, hogyan teremthetjük vissza az ‘elveszett paradicsomot’, ha majd hazatérünk” – idézik a közleményben Török Violát.

A darabban fontos szerepet kap a néptánc és népzene, hiszen az európai reneszánsz zenei és táncbeli örökségét a ma is élő dallamokban, táncokban éltetjük tovább, hogy mint Prospero varázspálcájával, mi is kísérletet tegyünk az európai kultúra „visszateremtésére” – mondta a rendező.

A két társulat között nem újkeletű a kapcsolat, a beregszásziak többször vendégszerepeltek már a Spectrum Színházban. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan tavaly A helység kalapácsa című művet mutatták be Marosvásárhelyen, idén a marosvásárhelyiek a Bolond Istókkal vendégszerepelnek majd Beregszászban.

A beregszászi és marosvásárhelyi színészek január óta próbálják az új előadást. A kárpátaljai színészeket az ukrajnai háborús nehézségek komoly kihívások elé állították, ám a beregszászi magyar színház a hadiállapot ellenére a mai napig működik – emelik ki a közleményben, hozzátéve, hogy a nagyrészt Magyarországon tartott próbákkal és előadásokkal párhuzamosan a beregszásziak Kárpátalján is játszanak, a két ország között ingáznak heti rendszerességgel, hogy otthoni feladataikat is el tudják látni.

A bemutató után legközelebb április 26-án és 27-én tekinthető meg az előadás Kisvárdán, majd június 1-én Kőszegen láthatja a közönség a különleges koprodukcióban készült darabot.

Az előadás létrejöttében a budapesti Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház nyújtott segítséget.

(MTI)

A címlapképen kerékpáros huszárok láthatók a 10. Színházi Olimpia hivatalos megnyitóján a Nemzeti Színház előtt 2023. április 15-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb