Több mint 1 millió ember fér hozzá szigorúan titkos dokumentumokhoz az Egyesült Államokban

A Pentagon titkosított dokumentumainak legutóbbi kiszivárgása rávilágított a titkosított kormányzati információkhoz hozzáférést biztosító rendszer sebezhetőségére.

A vizsgálatok előtt a hivatalos szervek azt gyanították, hogy egy állami szereplő titkosszolgálati művelete volt a titkosított információk nyilvánosságra hozatala, de a bizonyítékok másra utalnak.

A titkosított információk közzétételét egy amerikai katonai bázison dolgozó személy végezte, csupán azért, hogy lenyűgözze egy online chat-csoport tagjait.

Az eset rávilágított arra, hogy hányan férhetnek hozzá az Amerikai Egyesült Államokban a titkosított, illetve szigorúan titkos információkhoz. A 2019-es adatok alapján a szövetségi kormány 1,25 millió kormányzati alkalmazottnak, szerződéses vállalkozónak és egyéb személynek ad jelenleg biztonsági tanúsítványt, amellyel szigorúan titkos információkhoz is hozzáférhetnek. Ez pedig rendkívüli biztonsági kockázattal jár, aminek a felügyelete jelenleg nem teljeskörű.

Joe Biden amerikai elnök Írországban beszélt először nyilvánosan a titkosított dokumentumok kiszivárogtatásáról, ahol elmondta, hogy átfogó vizsgálat indult. Ehhez köthetően merült fel a titkosított információkhoz hozzáférő személyek számának csökkentése és erősebb kontrollálása.

Forrás: Federation of American Scientists/Statista

Címlapkép forrása: TayebMEZAHDIA/Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre