Ingyenes képzéseken érzékenyíti az ügyvédeket a Háttér Társaság

LMBTQ-tüntetés a Sándor-palota előtt 2021. június 16-án

A Háttér Társaság Jogi Programja a Magyar Ügyvédi Kamara által az ügyvédi tevékenységet végzők továbbképzésére akkreditált képzési helyként olyan kétnapos, kreditpontot érő képzéseket szervez, amelyek célja az LMBTQI ügyfelekkel való ügyvédi munka során felmerülő speciális esetek, körülmények és azokra vonatkozó részletszabályok bemutatása, és az ügyvédek felkészítése az LMBTQI embereket érintő jogviták megoldására – áll a Háttér Társaság oldalán, fedezte fel a PestiSrácok.hu.

A honlapon azt is feltűntetik, a képzés a JUST EU: egyenlőség és igazságosság az LMBTI állampolgárok számára stratégiai perek útján című projekt része, amely az Európai Unió Jogérvényesülés programja támogatásával valósul meg. A képzés során elhangzó tartalomért kizárólag az előadók tartoznak felelősséggel, és az nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság álláspontját.  A képzési tematika alapján a résztvevők először megismerkedhetnek a Háttér Társasággal, majd ezt követően az LMBTQI fogalmát tisztázzák, és az ahhoz kapcsolódó sztereotípiákról, a diszkriminációig vezető előítéletes mechanizmusokról is részletes tájékoztatást kaphatnak az ügyvédek.

A védett tulajdonság, a bizonyítás szabályai, valamint a közérdekű igényérvényesítés, és a képviselet szabályainak megismertetése már a második képzési nap részének fontos témája lesz, persze ezt is az egyenlő bánásmódról szóló törvény tükrében vizsgálják majd – fogalmaznak. A programtervben feltűnik, hogy azok az eljárásoknak az ismertetése, amelyeket diszkrimináció esetén alkalmazhatnak, és az egyes jogterületekről (például lakhatás, oktatás, egészségügy, szolgáltatásokhoz való hozzáférés, foglalkoztatás) is csak érintőlegesen beszélnek majd. 

Mi is az a Háttér Társaság?

Már több mint 30 éve dolgoznak Magyarországon, és munkájuk fontos része, hogy telefonos lelkisegély-szolgálatot biztosítsanak az LMBTQI-közösségnek, sőt, már chat-szolgáltatással is brillíroznak. Közleményük szerint tavaly 2299 alkalommal közel 54 ezer percben segítették a segítsége szoruló érdeklődőket. A szolgálat földrajzi korlátok nélkül bárhonnan, akár külföldről vagy egy utcai telefonfülkéből is elérhető.  A szolgáltatás ingyenes, lehetőség szerint a telefonköltséget is átvállalják, és ez felvet pár kérdést a finanszírozással kapcsolatban. Ez mögött ugyanis Soros György amerikai üzletember és milliárdos áll, aki nagy összegekkel támogatja a civil szervezet munkáját. Ezt már meg is szokhattuk volna, azonban a Magyar Ügyvédi Kamarától ez nem várt lépés volt. 

A cikket teljes terjedelmében a Pesti Srácok.hu oldalán olvashatják.

A címlapképen LMBTQ-tüntetés a Sándor-palota előtt 2021. június 16-án. Fotó: Szennyes Krisztián / Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre