Donald Trump pert indít volt ügyvédje ellen és félmilliárd dollárt követel tőle

Donald Trump volt amerikai elnök pert indít korábbi ügyvédje ellen, mert szerinte Michael Cohen megsértette hírnevét és hazugságokat terjeszt róla – jelentette az AP hírügynökség csütörtökön.

A Miamiban benyújtott keresetben Trump azzal vádolja Cohent, hogy megszegett egy titoktartási megállapodást, amelyet a munkaviszonya feltételeként írt alá, emellett megsértette az ügyvédekre vonatkozó etikai normákat és károkozási szándékkal terjeszt valótlanságokat a volt elnökről. Trump a keresetben több mint fél milliárd dollárt (170 milliárd forint) követel Cohentől. A per nem kifejezetten a Trump elleni büntetőügyben tett vallomása miatt indult Cohen ellen, de a kereset hivatkozási alapjául szolgál, mert a vádak szerint az ügyvéd igyekezett hasznot húzni az ügy miatt létrejött médiaszerepléseiből. Cohen szóvivője, Lanny Davis ügyvéd szerint a per el fog bukni és nem fogja visszatartani Cohent az ügyészekkel való együttműködésétől a Trump ellen zajló eljárásban.

Trumpot április 4-én helyezték hivatalosan vád alá egy New York-i bíróságon, ahol ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Az előző elnök elleni vádirat 34 vádpontot tartalmaz, köztük üzleti adatok meghamisítását, az ügy koronatanúja pedig Trump volt ügyvédje, Michael Cohen, aki jelezte hogy kész a korábbi elnök ellen vallani a bíróságon.

(MTI)

A címlapképen Donald Trump volt amerikai elnök beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene. 
MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Iratkozzon fel hírlevelünkre