Emmanuel Macron szerint Európa vazallussá válik

Emmanuel Macron francia államfő szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben.

A legrosszabb dolog az lenne, ha mi, európaiak azt gondolnánk, hogy követni kéne a tajvani kérdésben bárkit is, és alkalmazkodnunk kellene az amerikai ritmushoz és a kínai túlreagáláshoz – jelentette ki a francia elnök a Les Échos című napilapban vasárnap megjelent interjúban. A vezető francia gazdasági lap még azelőtt készített interjút Emmanuel Macronnal pekingi látogatásán, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. A francia elnök ébredésre szólította fel Európát.

A mi prioritásunk nem az, hogy alkalmazkodjunk mások mentetrendjéhez a világ minden térségében

– fogalmazott Emmanuel Macron. A francia elnök pénteken Pekingben tárgyalt a tajvani kérdésről Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A megbeszélés tartalmas és őszinte volt a két fél között a térség feszültségeinek felhalmozódásáról

– tudatta a francia elnöki hivatal. Emmanuel Macron szerint Európa feladata a stratégiai autonómiájának a megalkotása, s ezért az interjúban óva intett a Kína és Egyesült Államok közötti kétpólusú ellentét felgyorsulásától, amely miatt sem idő, sem pénzügyi eszközök nem maradnak a stratégiai autonómia létrehozására. Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, ha marad néhány évünk megalkotni azt – mondta a francia elnök.

Paradoxon lenne, hogy éppen akkor, amikor egy valódi európai stratégiai autonómia alapjait helyezzük el, elkezdenénk az amerikai politikát követni, pánikszerűen

– tette hozzá. A francia elnök üdvözölte, hogy az Európai Unión belül megnyerte az ideológiai csatát. Mondhatnánk, hogy öt éve az európai szuverenitás még nem létezett – vélekedett. Szorgalmazta az európai védelmi politika megerősítését, valamint a nukleáris és a megújuló energiák érdekében folytatott küzdelem felgyorsítását.

(MTI)

A címlapképen Emmanuel Macron francia elnök
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre