Átadták a felújított marosvásárhelyi református Kistemplomot

Hálaadó istentiszteleten adták át vasárnap délután a magyar kormány támogatásával felújított, Gecse utcai református Kistemplomot az erdélyi Marosvásárhelyen.

A barokk stílusú Kistemplom – mely a vártemplomhoz való viszonyítás miatt kapta nevét – az erdélyi város második legrégebbi református temploma, több mint 2200 hívet számláló gyülekezettel. A vasárnapi hálaadó istentiszteleten tartott igehirdetésében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke arra figyelmeztetett, hogy bár minden generáció építkezik, nem mindegy, hogy mi az alap. Rámutatott, hogy a marosvásárhelyi Kistemplom fundamentumába erős sírkövek is kerültek, melyek emlékeztetőként villannak elő javításkor.

A világban most is sokféle építkezés zajlik, de azt a követ, melyet az Úr szegletkőnek szán, sokszor félrelökik

– hívta fel a figyelmet a püspök. Hangsúlyozta, ezeréves története során az erdélyi magyarságnak is sok próbát kellett kiállnia, és a történelem bizonyította, hogy mindent el lehet venni. Ami újból és újból megtartatott, az a Jézus Krisztusban hívő ember maga – fogalmazott Kató Béla, hozzátéve: ha nincs fiatalság, semmit sem ér az építkezés.
Brendus Réka, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője köszöntőjében elmondta, ahogy néha az álmok megvalósulnak, Marosvásárhelyen is.

Be kell vallanom, hogy erős belső béke tölt el látván, hogy az elmúlt években Erdély-szerte tucatszámra újultak meg vagy épültek templomok, közösségi házak

– mondta a főosztályvezető. Hozzátette: ezek nemcsak az egyházi közösség, hanem az egész erdélyi magyarság megszilárdulását szolgálják, hiszen a történelem bizonyította: a templomok, iskolák és szociális intézmények az egyháznál vannak a legnagyobb biztonságban. Úgy vélte, minden megújulás újabb tégla a nemzet falában.

A nemzet falát nem ajándékként kaptuk, hanem továbbépítendő feladatként, és így mi sem ajándékként adjuk tovább az utánunk következőknek, hanem megőrzendő értékként

– fogalmazott Brendus Réka. Lakatos Péter parókus lelkész az építkezés történetét vázolta fel, elmondva: a felújítás terve 2009-ben fogalmazódott meg, de 2017-re csak a munkálatok egy része készült el, és forráshiány miatt le kellett állítani a munkálatokat. Ezeket a magyar kormány 80 millió forintos támogatása mozdította ki a holtpontról, melyből az épület mellett a fűtésrendszer és a villanyhálózat is megújulhatott. A több mint száz év után megvalósított felújításhoz az egyházkerület támogatása és a hívek adománya is hozzájárult – tette hozzá a lelkész. A Kistemplom Marosvásárhely belvárosában épült 1815 és 1829 között, helyén korábban egy fatemplom állt. 1830-ban szentelték fel, mai kinézetét az 1920-as évek végén nyerte el.

(MTI)

A címlapképen résztvevők a magyar kormány támogatásával megújult marosvásárhelyi Kistemplom megújulásért tartott hálaadó istentiszteleten 2023. március 26-án.
MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre