Győztek a republikánusok: az iskoláknak kötelező tájékoztatni a szülőket, ha bármely dolgozó a nemváltásra buzdítja gyermeküket

Az Egyesült Államok képviselőháza pénteken megszavazta a szülők jogairól szóló törvényjavaslatot, amelyet a demokraták hevesen elleneztek.

A republikánus tervezet értelmében arra köteleznék az iskolai körzeteket, hogy a szülőknek biztosítsanak hozzáférést a tantervekhez és a kötelező olvasmányok listájához. Az iskoláknak pedig előírnák, hogy tájékoztassák a szülőket, ha bármely dolgozó a nemváltásra buzdítja gyermeküket. Az új szabály az olyan trendek terjedését igyekezne megakadályozni az osztálytermekben, mint a genderideológia vagy a kritikai fajelmélet.

A törvénybe módosító javaslat révén belekerült az is, hogy az iskolák tájékoztassák a szülőket, ha az intézmény lány sportcsapatában transznemű tanuló kap helyet, illetve arról is, ha az iskola megengedi a transznemű diákoknak, hogy ne a születési nemüknek megfelelő iskolai mosdót és öltözőt használják. Ezen felül az amerikai alsóházban elfogadott törvény szülői beleegyezéshez kötné az iskolák számára azt, hogy a diákok nemére utaló névmás, illetve nevük megváltoztatását az iskola közegében is alkalmazzák.

Az LMBTQ aktivisták szerint a törvény veszélyt jelent az LMBTQ-diákokra nézve, akiknek a jogszabály alapján családjuk előtt fel kellene tárniuk nemi identitásukra vonatkozó érzéseiket, ami esetenként családon belüli zaklatáshoz, vagy elhanyagoláshoz vezet.

A kongresszus alsóháza 213-208 arányban fogadta el a javaslatot, amellyel a republikánusok a szülők országszerte növekvő elégedetlenségre reagáltak, hiszen gyakran utólag tudták meg, mi zajlik a hátuk mögött. A Republikánus Párt szerint a szülőknek joguk van tudniuk arról, mi történik a gyermekükkel az iskola falain belül, különösen ha az káros rájuk nézve.

 Könyveket akarnak betiltani, az LMBTQ-közösséget támadják. Ez az oktatási programjuk

– idézte a Fox News amerikai hírcsatorna az egyik demokrata képviselőt. A törvényjavaslat ugyanakkor nem tilt be semmilyen könyvet, csupán feljogosítja a szülőket, hogy lássák az iskolai könyvtárakban található könyvek listáját is.

A képviselőházi demokraták vezetője Hakeem Jeffries közölte, hogy minden eszközzel harcolni fognak a jogszabály ellen, míg a felsőházban, a Szenátusban többséget adó demokratákat vezető Chuck Schumer szenátor azt mondta, hogy a törvényből nem lesz semmi.

A jogszabályt az alsóházi elfogadás után a felsőházban is jóvá kellene hagyni, hogy azután az elnök elé kerülhessen jóváhagyásra. A Fehér Ház korábban szintén jelezte, hogy nem ért egyet a republikánusok által megfogalmazott törvénnyel.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre