A ramadánra küldött vatikáni üzenet sürgeti a barátság kultúrájának előmozdítását

A Vallásközi párbeszéd dikasztériuma arra buzdítja a keresztényeket és a muzulmánokat világszerte, hogy csatlakozzanak egy békésebb, harmonikusabb és örömtelibb együttélés megteremtéséhez, szemben a gyűlölet kultúrájával, amelyet ma a közösségi média fűt. Az üzenetet az iszlám szent hónapja, a Ramadán alkalmából közölték.

A Vallásközi párbeszéd dikasztériuma üzenetben fordult a „muzulmán testvérekhez”, akik ezen a héten megkezdik böjti hónapjukat, a ramadánt, amely az Id al-Fitrrel, a böjt megtörésének ünnepével ér véget.

A meglévő barátságok megerősödnek, és újabbak épülnek, kikövezve az utat a békésebb, harmonikusabb és örömtelibb együttéléshez

– áll a Keresztények és muzulmánok: a szeretet és barátság előmozdítói című üzenetben, amelyet Miguel Ángel Ayuso Guixot bíboros, a dikasztérium prefektusa írt alá titkárával, Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage prelátussal. A szélsőségességgel, radikalizmussal, vitákkal és vallási indíttatású erőszakkal szemben a szöveg rávilágít annak szükségességére, hogy meg kell találni a legmegfelelőbb módokat az ezeket tápláló gyűlölet kultúrájának megfékezésére és leküzdésére.

Emlékeztetve a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű nyilatkozatára az egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatáról (1965), a vatikáni dikasztérium megismétli, hogy a jogos különbségek mellett soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk vagy elfelejtenünk azt, ami közös bennünk.

Az üzenet továbbá megjegyzi, hogy a tőlünk különbözőkkel szembeni negatív viszonyulások és viselkedések, beleértve a gyanakvást, félelmet, rivalizálást, diszkriminációt, kirekesztést, üldöztetést, vitákat, sértéseket és pletykákat, sajnos ma már igen nagy számban fordulnak elő, és a közösségi média táplálja azokat. A közösségi média megrontja saját szerepét, ami a kommunikáció és a barátság eszköze kellene, hogy legyen, és az ellenségeskedés és a harc eszközévé válik. Ferenc pápa a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájában rámutatott: Az agresszió páratlan teret talált a terjeszkedésre a számítógépeken és mobileszközökön keresztül.

Szükség van a negatív magatartások ellentéteire, mint a tisztelet, a jóság, a jótékonyság, a barátság, a mindenkiről való kölcsönös gondoskodás, a megbocsátás, a közjó érdekében való együttműködés, a segítségnyújtás mindazoknak, akik bármiféle nehézséggel küzdenek és a törődés a környezettel, annak érdekében, hogy közös otthonunk biztonságos és kellemes hely legyen, ahol békében és örömben élhetünk együtt. A vatikáni dikasztérium szerint ezeket az értékeket az új nemzedékek józan nevelésével kell előmozdítani, amelyben a család, az iskolák és az imahelyek döntő szerepet játszanak.

Egy világ, ahol az igazságosság, a béke, a testvériség és a jólét uralkodik, a Mindenhatónak tetszik és örömet okoz, ezért őszinte és közös elkötelezettségre hív bennünket

– zárul a Vallásközi párbeszéd dikasztériumának üzenete a ramadánra.

A cikket teljes terjedelmében a Vatican News oldalán olvashatják.

Forrás: Vatican News

A címlapképen a Korán látható. Forrás: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre