Férje láncra verte a nőt, mert követte Jézust

Egy fiatal szudáni anyát otthonában láncra vertek, egy pszichiátriai kórházban áramütéseknek vetették alá, majd elvették gyermekeit, mert elhagyta az iszlámot, hogy elfogadja Krisztust – közölte a christianpost.com egy helyi forrásra hivatkozva.

Mint írják, Awatif Abdalla Kaki, a 27 éves, négygyermekes anya január 27-én Omdurmanban vette fel a kereszténységet, miután egy rokona beszélt neki a Krisztusba vetett hit általi megváltásról. A nő néhány nappal azután, hogy elfogadta Krisztust, álmot látott, amelyben megjelent neki. Erről és az új hitéről mesélt a családjának és a rokonainak.

A férje megpróbálta arra kényszeríteni, hogy megtagadja a hitét. Láncra verte, majd azt állította róla, hogy őrült, ezért erőszakkal pszichiátriára vitte, ahol akarata ellenére ismeretlen tartalmú injekciókat és elektrosokk-kezelést kapott.

Abdalla lábai megsérültek, férje továbbra is fenyegetésben tartja, közös gyermekeiket a szüleihez költöztette. Négy gyermeke közül a legidősebb 8 éves.

„Továbbra is lelki gyötrelemben él” – mondta a lapnak a meg nem nevezett forrás, hozzátéve, hogy szülei és testvérei mind muszlimok, akik úgy vélik, hogy a nő mentális betegségben szenved, mert hisz Krisztusban. „Féltem a biztonságát, és imádkozom, hogy menedéket kapjon az otthonán kívül, hogy megnyugodjon és fejlődhessen az új hitében”- mondta a nő ismerőse.

Az Open Doors 2023-as világfigyelő listáján, amely azokat az országokat sorolja fel, ahol a legnehezebb kereszténynek lenni, Szudán az előző évi 13. helyről a 10. helyre került, mivel a nem állami szereplők által elkövetett támadások folytatódtak, és a vallásszabadságra vonatkozó reformokat nemzeti szinten nem léptették életbe.

Szudán hat év óta először esett ki a top 10-ből, amikor a 2021-es World Watch listán a 13. helyre került. Az amerikai külügyminisztérium nemzetközi vallásszabadságról szóló jelentése szerint a hitehagyás dekriminalizálásával és a templomok lerombolásának leállításával valamelyest javultak a körülmények, de a konzervatív iszlám még mindig uralja a társadalmat; a keresztényeknek diszkriminációval kell szembenézniük, többek között problémákat okoz az egyházi épületek építésére vonatkozó engedélyek megszerzése.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma 2019-ben törölte Szudánt a „vallásszabadság szisztematikus, folyamatos és kirívó megsértését” folytató vagy eltűrő, különös aggodalomra okot adó országok (CPC) listájáról, és megfigyelési listára tette. 2020 decemberében viszont törölte Szudánt a különleges megfigyelési listáról.

Az Omar al-Bashir vezette iszlamista diktatúra 2019-es végét követő két évnyi szudáni vallásszabadságbeli előrelépést követően az államilag támogatott üldöztetés a 2021. október 25-i katonai puccsal visszatért.

Azóta a szudáni keresztények az iszlám törvények legelnyomóbb és legkeményebb aspektusainak visszatérésétől tartanak. Abdalla Hamdokot, aki 2019 szeptemberétől miniszterelnökként egy átmeneti kormányt vezetett, közel egy hónapig házi őrizetben tartották, majd 2021 novemberében egy hatalommegosztási megállapodás után visszahelyezték státuszába.

Hamdok feladata az volt, hogy felszámolja a régóta fennálló korrupciót és a Bashir rezsimjéből fennmaradó iszlamista „mélyállamot” – azt, amely a gyanú szerint a 2021. október 25-i puccsal gyökerestül kiiktatta az átmeneti kormányt.

A keresztények nem állami szereplők által történő üldözése a puccs előtt és után is folytatódott. Szudán keresztény lakosságát 2 millióra becsülik, ami a több mint 43 milliós összlakosság 4,5%-át teszi ki.

Forrás: Christianpost.com

A címlapképen a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tüntetők a civil kormány megalakulását követelik a szudáni fővárosban 2021. november 25-én. Szudánban a hadsereg és az ország civil vezetőinek megállapodása értelmében visszahelyezték hivatalába a katonai puccsal október 25-én eltávolított és házi őrizetbe helyezett Abdalla Hamdok miniszterelnököt. Forrás: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre