Orbán Balázs: Nem csak a jegesmedvét, de a búbos bankát is meg kell menteni

Folytatódott a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) fiataloknak szóló rendezvénysorozata, a Kerkai Estek, amelynek legutóbbi fő vendége Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója volt. A lelkiségi blokkot Márkus Roland piarista atya, a művészeti részt Török Máté, a Misztrál Együttes vezetője tartotta. A rendezvény házigazdája Harrach Péter, az MKDSZ elnöke, háziasszonya pedig Déri Stefi, a Megafon véleményvezére, műsorvezető volt – számolt be honlapján az MKDSZ

A képet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A képet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Orbán Balázs életútjából kiindulva az est központi témája a tehetséggondozás és a politikai stratégiaalkotás volt – egy drasztikusan változó, bizonytalan és veszélyes világban. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnökének van tapasztalata a tehetséggondozásban. Hangsúlyozta, hogy egy kisebb nemzet, mint a magyarság – a Kárpát-medencében élő külhoni honfitársainkkal kiegészülve – végképp nem engedheti meg magának a tehetségei elpazarlását, ezért szükség van a nemzeti tehetséggondozás rendszerének alapos és szerteágazó kiépítésére, akár állami támogatással is, hiszen az egyre élesedő nemzetközi versenyben is helyt kell állnunk.

A magyar tehetségeket fenyegető legnagyobb veszély éppen az, hogy – a jó értelemben vett világpolgárságon túl – egy olyan globalista, kozmopolita elitbe kerülnek, ahol már nem lesz számukra magától értetődő érték a magyarságuk, és nem akarják az anyaországot segíteni, azonban „nem csak a jegesmedvét, a búbos bankát is meg kell menteni”.

A képet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Hangsúlyozta, hogy a jobboldali, nemzeti érzésű fiataloknak egy drasztikusan változó, kiszámíthatatlan, veszélyes világban kell helyt állniuk, de hatalmas érték, hogy Magyarországon az elmúlt harminc évben kialakult egy tapasztalt, ütésálló, a nemzeti érdekeket szem előtt tartó politikai közösség, akiktől tanulni lehet.

A tanárok tiltakozására rátérve Orbán Balázs elmondta, hogy a közoktatásban szerinte minden felelős politikai szereplő – bármely oldalról is jön – jogosnak tartja a tanári követeléseket. A korábbi béremelések és juttatások mára inflálódtak, azonban a jelenlegi nehéz nemzetközi helyzetben ezt csak részben tudjuk saját forrásból finanszírozni. Szükség van az erre a célra kivívott EU-s forrásokra is, amit a magyar baloldal példátlan aknamunkájának köszönhetően Brüsszelben egyelőre visszatartanak.

 

Orbán Viktor politikai igazgatója megfogalmazta, hogy a jobboldali közéleti szereplők, kiemelten a fiatalok legfontosabb feladata ma az, hogy a konstruktív vitákban kiérlelt, gyakorlatias, józan belátásokra támaszkodó politikai álláspontunkat meg kell tudnunk védeni, meg kell tudnunk indokolni a szélesebb közvélemény előtt is.

A Kerkai Estek első vendége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt, aki januárban arról beszélt, hogy a politikában – amikor igazán nehéz kérdések, helyzetek, dilemmák vannak – akkor mindig a kereszténységhez, a keresztény értékekhez kell viszonyulni:

Szijjártó Péter: Amikor igazán nehéz helyzet van, mindig a keresztény értékekhez kell viszonyulni

A címlapképet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre