Tilos lesz imádkozni a brit abortuszklinikák körül

Megszavazott a brit parlament egy olyan törvényjavaslatot, amelynek értelmében az abortuszklinikák körül úgynevezett pufferzónákat hoznának létre. A kijelölt területen többféle tevékenységet megtiltanának, beleértve a csendes imát is. A jogszabály ellenzői a törvényjavaslat elfogadását az egyéni szabadság és az alapvető jogok elleni csapásként értékelték.

Jeremiah Igunnubole, az ADF UK jogi csoport jogi tanácsadója szerint a szavazás vízválasztó lehet az alapvető jogok és szabadságjogok között az Egyesült Királyságban.

A parlamentnek lehetősége volt arra, hogy elutasítsa a szabad gondolkodás kriminalizálását, hiszen az abszolút jog és garantálja az egyéni szabadságjogokat mindenki számára. Ehelyett a Parlament a cenzúra támogatása, és az olyan békés tevékenységek kriminalizálása mellett döntött, mint a csendes ima és a konszenzusos beszélgetés

– ismertette a jogi tanácsadó álláspontját a V4NA nemzetközi hírügynökség. Jeremiah Igunnubole kiemelte, hogy az alapelv továbbra is az kellene, hogy legyen, hogy a kormány soha nem büntethet meg senkit az imádságért, nemhogy a csendes imáért, vagy a békés és konszenzusos beszélgetésért.

A törvényjavaslat alapján százötven méteres pufferzónát hoznának létre az abortuszintézmények előtt Angliában és Walesben. A zónák területén megtiltanák a megfélemlítést, zaklatást vagy a beavatkozást azokkal szemben, akik abortuszon akarnak átesni, vagy akik ilyen jellegű ellátást nyújtanak. A jogsértést pénzbírsággal sújtanák, ami változás a korábban javasolt börtönbüntetéshez képest a törvény megszegése esetén. Emellett a jogszabály megtilt minden olyan cselekményt is, ami befolyásolhatja a személyek döntését az abortuszhoz való hozzáférésben.

A V4NA nemzetközi hírügynökség szerint már több település bevezette az abortuszklinikák körüli pufferzónát létrehozó védelmi rendeleteket. Példaként említették Adam Smith-Connort, akit 2022 novemberében Bournemouthban bírságoltak meg, amiért egy abortuszklinika előtt imádkozott. Isabel Vaughan-Spruce-t, a March for Life UK társigazgatóját és Sean Gough atyát, a birminghami érsekség papját februárban felmentették az ellenük felhozott összes vád alól, miután azzal vádolták őket, hogy megszegték a birminghami tanács védelmi rendeletét, mert egy abortuszklinika előtt imádkoztak.

Nagyon kiábrándító, hogy a képviselők még azt a szerény módosító indítványt is elutasították, amely azt próbálta biztosítani, hogy a gondolatbűnözés ne kerüljön be az Egyesült Királyság törvényei közé

– fogalmazott Alithea Williams, a Society for the Protection of Unborn Children közpolitikai menedzsere.

Hozzátette, hogy a pufferzóna-törvény gyakorlatilag azt jelenti, hogy az átlagpolgárokat bűnözőnek bélyegzik és bénító pénzbüntetéssel sújtják, amiért békésen tiltakoznak és segítséget nyújtanak a rászoruló nőknek.

A cikket teljes terjedelmében a V4NA Hírügynökség oldalán olvashatják. 

Forrás: V4NA Hírügynökség

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre