Azbej Tristan a Hungary Helps programról: Miben segíthetünk? Mindig így szól a kérdés

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára tartott előadást Belvárosi Plébániatemplomban a vasárnapi szentmisét követően, aki felemelőnek nevezte, hogy ennyien jöttek el a szentmisére, azonban a megjelenés itt annak is szólt, hogy „közösen fejezzük ki együttérzésünket és szeretetünket az üldözött keresztény testvéreink iránt”, akik közül néhányan a helyszínen tettek tanúságot. 

„A világnak nem minden táján ennyire egyértelmű az, hogy szentáldozáshoz, oltári szentséghez járulhatnak a keresztény hívek, hogy istentiszteleteken, szentmiséken vehetnek részt. Sajnos nem minden keresztény testvérünknek adatik meg, hogy hozzánk hasonlóan ilyen természetességgel és nyugalommal élje meg a hitét.”

Beszámolt arról, hogy a világban zajló keresztényüldözés évről-évre növekszik, naponta átlagosan 13-15 keresztényt gyilkoltak meg azért, mert tanúságot tettek Jézus Krisztus neve mellett. 

„Fel se tudjuk fogni, hogy mit jelent az, hogy napjainkban minden másfél órában meggyilkolnak egy keresztény embert. Magyarország kormánya meghallva és reagálva a közel-keleti, az afrikai és az ázsiai egyházi vezetők segélykiáltására, 2016-ban egy új kormányzati egység felállításáról döntött. Ez a világ első olyan kormányzati egysége, amelynek kimondott célja az üldözött keresztények megsegítése. Ez a világon egyedülálló kezdeményezés nemzeti küldetésünkké tette a keresztényüldözés elleni fellépést” – említette meg a Hungary Helps programot. 

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Elmondta, hogy az erőfeszítéseiknek az a célja, hogy segítségnyújtást terjesszék a világban, és minél több nyugati és a lelkiismeret hívó szavára eddig még nem felelt országot hasonló cselekvésre ösztönözzenek. „Mi abban hiszünk, hogy a segítséget közvetlenül a rászorulók felé kell nyújtani, odafordulással, szívvel és lélekkel, a helyi karitatív és egyházi szervezetekkel együttműködve” – osztotta meg.  

„Mi Mindszenty bíboros nemzetéből jöttünk, és készek vagyunk segíteni. Akkor is, hogyha nincs sok, amiből adhatunk, mi készen vagyunk adni. Tehát miben segíthetünk? Mindig így szól a kérdés” – számolt be arról, mi történik, amikor külföldre látogat. 

Kifejtette, hogy szóról szóra ugyanazokat a feleleteket hallotta Pakisztánban és Nigériában is: „Népirtásnak tették ki a közösségeinket, lerombolták a településeinket, a templomainkat, az otthonainkat, az iskoláinkat, a kórházainkat, tehát minden anyagi adomány jól jön, de az, hogy valaki eljött egy nyugati országból és föltette a nemzete nevében ezt a kérdést, hogy miben segíthetnek, ez számukra mindennél erősebb üzenetet hordoz magában. Ez a remény üzenetét hordozza magában, hogy van még egy nép, amelyik törődik az ő sorsukkal”.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A címlapképet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre