Passau püspöke szerint el kell törölni a cölibátust, mert „sokan nem tudnak így élni”

Miután az előző héten Ferenc pápa egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az egyház felülvizsgálhatja a római katolikus papok számára kötelezően előírt nőtlenséget, szombaton Passau püspöke is úgy nyilatkozott, hogy támogatja, hogy vita kezdődjön a kérdésről.

“A cölibátus Jézus életmódja” – fogalmazott a püspök. “De ha társadalmunkban oly sokan nem tudnak így élni, és egyre zsugorodik azok száma, akik sikeresen meg tudják ezt élni és ki tudnak benne teljesedni, akkor el kell gondolkodnunk” – fogalmazott Oster a Passauer Neue Presse című lap szombati számában megjelent interjúban.

Oster szerint a múltban a papok olyan közösségekben éltek, amelyek osztották értékeit és támogatták életvitelében, ma viszont potenciálisan ki van téve “internetes kísértéseknek” olyan közösségekben, amelyek mindenféle életmódra nyitottak, és a papi életmódot “furának” tekintik.

A püspök úgy véli, hogy a cölibátus nem kulcseleme a papi felszentelésnek. Kitért arra is, hogy a Vatikánhoz tartozó keleti egyházakban szolgálnak nős papok, és azok a protestáns lelkészek, akik katolikus hitre térnek és katolikus papokká válnak, szintén “természetesen” nős emberek maradnak.

A pápa az előző héten egy argentin lapnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a cölibátus “ideiglenes előírás”, nem “örökkévaló, mint a papi felszentelés”, és elképzelhető a felülvizsgálata.

Ferenc pápa: Nincs kizárva a papi cölibátus eltörlése

(MTI)

A címlapkép illusztráció. Forrás: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre