Szeptemberre elkészülhet az Anna-réti kápolna a Normafán

Adományokból épülhet meg az Anna-réti engesztelőkápolna a Normafán. A tervekről Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: a tervek szerint 127 millió forintból megvalósuló kápolna létrehozására 2022 végén hirdetett gyűjtést az önkormányzat, és eddig 47 millió forint gyűlt össze. Pokorni Zoltán kitért arra: a kápolna terveihez illeszkedő, 44,5 cm átmérőjű harang már elkészült. A polgármester hangsúlyozta, hogy a készülő kápolna nem azonos az 1940-es években Natália nővér látomásaiban szerepelt, ötszáz férőhelyes templommal. Az idők változnak – mondta -, és olyan kápolnát szerettek volna, amely nem vonja el a figyelmet a természetről, ugyanakkor alkalmat ad az imádságra. Felidézte: a 2018-ban kiírt építészeti tervpályázatra érkezett 59 pályamű közül a rangos, egyházi és világi szakemberekből álló zsűri Márkus Péter és Koczka Kristóf terveit választotta. Elmondta: a kápolna különlegessége, hogy háromféle térré alakítható. Zárt állapotban maximum húsz ember befogadására alkalmas, a nyugati oldalának kinyitásával 50-100 embernek, a keleti oldal kinyitásával pedig nagyobb zarándokcsoportoknak, akár ezer embernek is tarthatnak majd itt szentmisét.

Erdő Péter emlékeztetett: a területen már a barokk korban a környékre betelepített svábok építettek kápolnákat, ezek egyike a mai Szent Anna-rét közelében volt. Megjegyezte, a magyarországi németségre jellemző Szűz Mária tisztelete mellett Mária édesanyjának, Szent Annának a tisztelete is.

Az Anna-réti kápolna az idők folyamán elpusztult, de a 20. század elejétől tervezték, hogy újat építenek a helyére.

Ez a terv találkozott Szűz Máriának a fatimai jelenésekben megfogalmazott kérésével, hogy végezzenek engesztelő imádságot a békéért. Erre a szándékra is kápolnát terveztek a Normafára. Ehhez járult még hozzá a ’40-es évek elején egy magánkinyilatkoztatás is a templomról, azt azonban az egyház hivatalosan soha nem hagyta jóvá. Erdő Péter szólt arról is: az Anna-réten rendszeresen végeznek engesztelő imádságot és szentmiséket is tartanak. Ennek a hitéleti tevékenységnek lehetne látható helyszíne a kápolna. Hozzátette: az ukrajnai háború kitörése óta a hívek részéről különösen erőssé vált az igény, hogy fejezzük ki láthatóan, kézzel foghatóan is a vágyunkat, könyörgésüket a békéért és azért, hogy a magyar nép sértetlenül kerüljön ki ebből a nemzetközi viharból. A bíboros reményét fejezte ki, hogy szeptemberre elkészül a kápolna.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: az elmúlt 10 év során szerte a Kárpát-medencében több mint 200 új templom épült kormányzati támogatással. Ez bizonyítja, hogy a kereszténység igenis élni akar és élni is fog – fogalmazott. Ugyanakkor az Anna-réti kápolna építésekor az a cél, hogy az ukrajnai háború időszakában, a gazdasági nehézségek közepette ne közpénzből, hanem összefogásból épüljön meg – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: Katolikus.ma 

A címlapkép forrása: Hegyvidéki Önkormányzat

Iratkozzon fel hírlevelünkre