Június 11-re írta ki az előrehozott parlamenti választást a montenegrói elnök

Június 11-re írta ki a montenegrói előrehozott parlamenti választást Milo Djukanovic államfő pénteken.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) internetes oldalának a beszámolója szerint Milo Djukanovic az előrehozott választás kiírásáról szóló sajtótájékoztatón közölte: azok a politikai vezetők, akik azt állították, hogy megvan a szükséges támogatottságuk, nem jelentek meg az egyeztetéseken.

Ezért ma – ahogyan eddig is – meg vagyok győződve arról, hogy a legjobb megoldás a parlament megbízatási idejének a lerövidítése, és előrehozott választások kiírása

– húzta alá. A montenegrói elnök egy nappal korábban elnöki rendelettel oszlatta fel az ország képviselőházát.A parlament feloszlatása előtt, csütörtök éjfélkor lejárt az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekic miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson, de a politikus néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani.

Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvivő kormánya van, miután a Dritan Abazovic vezette kabinet megbukott egy parlamenti bizalmi szavazáson. Milo Djukanovic államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit. Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ezért a hivatalban lévő államfőnek még jogában állt előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt.

(MTI)

A címlapképen Milo Djukanovic montenegrói elnök választási kampányplakátjánál megy egy járókelő Podgoricában 2023. március 17-én, két nappal a montenegrói államfőválasztás előtt. Djukanovic március 16-án feloszlatta a parlamentet, mert Miodrag Lekic miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült kormányt alakítania határidőn belül. Djukanovic elnöki mandátuma május 20-án jár le.
MTI/AP/Risto Bozovic

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre